Sindikat: Novi pravilnik MUP-a krši pretpostavku nevinosti

Vesti 12. dec 201510:38 > 10:41
N1 info, ilustracija

Nezavisni policijski sindikat Srbije zatražio je od Ustavnog suda ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o postupku bezbednosne procene i sadržini upitnika MUP-a koji je u primeni od 29. novembra.

Taj sindikat ocenio je da će ovaj pravilnik naneti veliku štetu zaposlenima u MUP-u, ali i građanima jer se njime krše Ustav Srbije, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i brojni međunarodni akti kojima je zagarantovana pretpostavka nevinosti.

Prema oceni sindikata, Pravilnikom je omogućeno otpuštanje osoba protiv kojih je pokrenut krivični postupak čime se, kako navode, zapravo vraća u praksu pre četiri godine obrisan član 168 Zakona o policiji koji predstavlja kršenje najvažnijeg principa krivičnog prava da se svako smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno.

Nezavisni sindikat dodaje da se među zaposlenima u MUP-u „može čuti” da je Pravilnik usvojen kako bi se na ‘zakonit’ način otpustili nepoželjni i neposlušni radnici policije koji naročito smetaju svojim starešinama.

Sindikat dodaje da treba imati u vidu da je kršenje načela pretpostavke nevinosti sankcionisano čestim presudama Evropskog suda za ljudska prava, kojima je zbog povrede tog prava državama u obavezi da plaća visoke novčane naknade, na teret građana Srbije.