Nikolić: Podržavam bombardovanje Islamske države

Vesti 12. dec 201513:00 > 13:02
Tanjug/Rade Prelić

Podržavam da se pojačano bombarduje Islamska država, ali nikada neću podržati da se bombarduje država u kojoj je predsednik regularno izabran, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i dodao da bi NATO i Rusija trebalo da se udruže radi uništenja tog zla i da potom puste građane Sirije da sami izaberu predsednika.

“Svaka eskalacija rata je teška. Trebalo je ranije suzbiti svaki oblik terorizma, a posebno organizaciju Islamska država u Siriji i Iraku”, ocenio je Nikolić u intervjuu za nacionalnu argentinsku agenciju Telam, prilikom boravka na inauguraciji predsednika Argentine Maurisija Makrija.

Nikolić je naglasio da je danas očigledno da je potrebno to zlo uništiti na terenu gde postoji i to zajedničkim snagama Rusije i NATO.

“Saveznički, kao u Drugom svetskom ratu, a kada prođe taj rat, neka se svađaju ponovo”, rekao je Nikolić.

Upitan da li podržava pojačana bombardovanja u Siriji, on je odgovorio da to zavisi od toga šta se bombarduje. „Podržavam da se pojačano bombarduje Islamska država, ali nikada neću podržati da se bombarduje država u kojoj je predsednik regularno izabran“, poručio je Nikolić.

On je ocenio da se sada postavlja pitanje da li je važnije srušiti Islamsku državu ili predsednika Asada.

„Ja sam to doživeo u Jugoslaviji, tada je NATO rekao da je toliko važno da se sruši Milošević da zbog toga treba bombardovati narod. Uvek ću da budem na strani Sirije. Neka ih oslobode tog zla, neka ih puste na izbore, pa ko pobedi neka bude predsednik“, objasnio je Nikolić.

Osvrćući se na problem migranata, Nikolić je istakao da je Srbija uradila za njih sve što je mogla i da je, pri tome, imala „beznačajnu evropsku pomoć“.

Govoreći o kosovskom problemu, Nikolić je ocenio da će borba Srbije za Kosovo trajati veoma dugo, ali je podsetio da se to dešavalo još nekim zemljama i da one nikada nisu priznale otcepljenje svoje teritorije.

„Ako završetak poglavlja 35 podrazumeva da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije, mi to nikada nećemo učiniti“, naglasio je Nikolić.

On je dodao da još ne vidi kako će EU da se saglasi sa tim da Srbija bude članica EU, a da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Nikolić je ponovio da Srbija želi dobre odnose i sa EU i sa Rusijom, napominjući da je Srbija okružena članicama EU, dok sa Rusijom ima istorijske veze.

Na pitanje da li Srbija može da zadrži svoje prijateljstvo sa Rusijom i kao članica EU, Nikolić je odgovorio da Srbija može da sačuva prijateljstvo sa Rusijom i kao članica EU, ali da verovatno ne bi sačuvala mnoge pogodnosti koje danas ima od Rusije.

“Mi imamo drugačiji način obračuna cene i potrošnje gasa. Mi Rusiji dugujemo novac za isporučene energente, a i dalje dobijamo energente”, ilustrovao je Nikolić.