Kocijančič: Potrebno je da Srbija nastavi rad na reformama

Vesti 12. dec 201516:21 > 16:36
N1

Formalno otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu za pristupanje Srbije Evropskoj uniji pokazatelj je napretka Srbije na putu evropskih integracija, poručila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič u izjavi Tanjugu.

Kocijančič je, pred drugu međuvladinu konferenciju EU i Srbije, koja će se održati u ponedeljak u Briselu, na pitanje s čim Srbija prvo treba da se suoči na svom evropskom putu odgovorila da je potrebno otvoriti i zatvoriti svih 35 poglavlja.

“Istovremeno potrebno je da se nastavi i rad na reformama s ciljem da se pravni poredak Srbije prilagodi onom u Evropskoj uniji”, rekla je Kocijančič.

Na pitanje da li je izmenjen nacrt pregovaračkog Poglavlja 35, koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, a za koji je pre dva meseca premijer Srbije izjavio da je “jeziv i grozan”, Kocijančič je odgovorila:

„“Poglavlje 35 se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom. Dakle, reč je o implementaciji onoga što je bilo dogovoreno u dijalogu“”, objasnila je Kocijančič.

Objašnjavajući proceduru koja može da se očekuje u ponedeljak na međuvladinoj konferenciji, ona je dodala da se prvo očekuju uvodna obraćanja učesnika, zatim da zvaničnici Evropske unije predstave poglavlja, za kojim će da usledi predstavljanje stava Srbije, a zatim i zaključne reči.