Drašković reizabran, kritikuje Nikolića i kampanju za Kosovo

Vesti 12. dec 201518:47 > 18:54
N1

Osnivač i lider Srpskog pokreta obnove (SPO), Vuk Drašković ponovo je izabran za predsednika ove stranke, na 7. Saboru u Kragujevcu pod sloganom "Putokaz".

Pored Draškovića, izabrano je i pet potpredsednika stranke Aleksandar Čotrić iz Beograda, Mirko Čikiriz iz Kragujevca, Aleksandar Jugović iz Čačka, Ljiljana Kosorić iz Kosjerića i Žika Gojković iz Sombora.

Delegati su usvojili i pet Programskih dekleracija – „Srbija i Nato“, „Službe bezbednosti – Levijatan Srbije“, „Istina o Kosovu“, „Sprečavanje nstajanja Srbije“ i “ Evropska decentralizacija vlasti“.

Drašković je podsetio da je pre četvrt veka, uz podršku stotina hiljada građana, SPO bio „put Srbije ka Zapadu, a sada je putokaz“ dodajući da je predstojeće otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU „veliki uspeh, ali da je konačni cilj daleko, kao i da su domaći otpori i saplitanja jači nego ikada“.

On je pozvao članove i simpatizere SPO da nastave borbu za ostvarenje ciljeva te stranke, dodajući da „bez moralnog i duhovnog preporoda, ne može biti ni demokratskog, ni ekonomskog, ni biološkog ozdravljenja naše nacije“.

„Službe bezbednosti državu pretvorile u rijaliti šou“

„U rukama službi bezbednosti su ključevi nazadluka i ropstva. Ta neman mora biti razvlašćena i demontirana. Službe su državu pretvorile u rijaliti šou, nacija se ubija i moralno i mentalno, a na sve strane su prostakluk i kaljuga“, rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, SPO nije podržao kampanju protiv prijema Kosova u Unesko, ocenivši da je ona bila lišena i logike i cilja.

„Srbija danas ne može da štiti svoju baštinu na Kosovu, a tražila je da je ne štite ni kosovske vlasti. Vodili smo kampanju u korist svoje štete i navukli bes Albanaca, a žrtve albanskih ekstremista mogu biti samo kosovski Srbi i Briselski sporazum“, rekao je Drašković.

On je kritikovao izjavu šefa države da je Rusija majka Srbiji, objasnivši da „nam je Srbija i temelj i krov“ i da „sa majkom u Sibiru nikad nećemo stići u Evropu, niti će Evropa doći ovamo“.

Pogotovo što ta „majka“ danas podržava i štiti sve one kojima se u Hagu sudilo i još se sudi za ratne zločine, one koji su deset punih godina srpskom narodu nanosili najveće poraze i sramotu, i koji su, i u Srbiji, počinili tolike zločine, naglasio je Drašković.