Bečki Kurir: Važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Vesti 13. dec 201509:39 > 09:42
N1

U dokumentima Evropske unije nigde ne zahteva da Srbija prizna Kosovo, ali koliko je Uniji važna normalizacija srpsko - kosovskih odnosa pokazuje činjenica da pregovori počinju poglavljem o Kosovu, ocenjuje danas bečki dnevnik Kurir povodom otvaranja prvih poglavlja.

Kurir navodi da je Kosovo za Srbe jedna vrsta traume, dodajući da je evropski komesar Johanes Han, prilikom nedavne posete Beogradu, tim povodom govorio o „dijalogu i procesu, kao i obavezama koje obe strane u okviru pristupnih pregovora moraju da preuzmu“.

„To je akt balansiranja za EU, pošto pet članica još nije priznalo Kosovo“, konstatuje bečki list.

Mnogi Srbi žele da vide da je njihova sudbina povezana sa EU, ocenjuje Kurir, dodajući da, u pregovorima koji treba sada da počnu, postoji niz prepreka.

Nakon komunizma, rata i izolacije u Srbiji vlada pozitivna atmosfera, i čitava zemlja se nada članstvu u EU, ističe Kurir.

Šta god da se u svetu dešava, u Srbiji trenutno postoji samo jedna tema, a to su pristupni pregovori koji u ponedeljak, 14. decembra, u Briselu zvanično počinju, podvlači Kurir.

List ukazuje da postoje i građani koji smatraju da bi Srbija trebalo da ostane neutralna i ističu da se ne zna šta će biti od EU.