Selaković: Očekujemo mišljenja pravnika na Građanski zakonik

Vesti 13. dec 201512:29 > 12:32
Tanjug/Rade Prelić

Ministar pravde Nikola Selaković izrazio je danas želju da se buduća kodifikacija građanskog prava zove Srpski građanski zakonik koji će kako je naveo u sebi da sažme savremena saznanja i opšte prihvaćena rešenja, kao i da bude usklađen sa tekovinama savremene evropske pravne civilizacije.

Otvarajući 28. susret Kopaoničke škole prirodnog prava, tokom koje će se voditi trodnevna diskusija, pored ostalih tema i o rešenjima budućeg Građanskog zakonika, Selaković je pozvao učesnike tog skupa da daju svoja mišljenja i sugestije o Nacrtu koji je izradila radna grupa Ministarstva pravde.

Selaković je poručio da će budući tekst uvek zvati „Srpski građanski zakonik“, a ne samo Građanski zakonik, što su podržali i učešnici skupa.

„Očekujemo dragocena mišljenja i sugestije koje će se pažljivo analizirati prilikom izrade srpskog Građanskog zakonika“, rekao je ministar napominjući da takođe očekuje mišljenja ovogodišnjih inostranih učesnika i mnogobrojnih poznatih evropskih pravnika.

Govoreći o značaju rada Kopaoničke škole, Selaković je izrazio uverenje da i ovogodišnji skup pravnika na Kopaoniku, služi afirmaciji prava, pravde i pravičnosti i podsetio da nije slučajno to što Kopaonička škola od pre nekoliko godina radi pod pokroviteljstvom Uneskoa.