Paketići za decu ometenu u razvoju iz doma "Kolevka"

Vesti 13. dec 201515:20 > 15:22
Tanjug/video

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Subotici podeli novogodišnjih paketića deci ometenoj u razvoju u domu "Kolevka", koje je obezbedila kompanija "Merkator-S".

Vulin je rekao da je ta kompanija obezbedila poklone za 2.700 dece iz sistema socijalne zaštite i da je na najbolji način pokazala kako socijalno odgovorno treba da se ponaša neka kompanija.

„Deca su se obradovala ovim poklonima, a ujedno su i osetila da su naš ponos, a ne naše opterećenje i da u njima vidimo ono što bi mogla da budu“, rekao je Vulin novinarima.

On je naglasio da iako država izdvaja velika sredstva za socijalna davanja, da je toj deci i njihovim roditeljima i dalje potrebna pomoć.

Vulin je ponovio da država i za jedan jedini dinar neće i nije umanjila socijalna davanja, o čemu svedoči i usvojeni budžet za narednu godinu u kome se vidi da ta davanja nisu umanjena i da iznose 95 milijardi dinara.

„Nadam se da ćemo iduće godine u saradnji sa Ministarstvom finansija uspeti da završimo započetu ideju da se davaoci donacija, odnosno donacije, oslobode poreza kao što je to slučaj u velikom broju zemalja“, rekao je Vulin, dodajući da nije logično da su donacije odnosno pokloni dodatno finansijski opterećeni.

Zamenik generalnog direktora kompanije „Merkator-S“ Srđan Brać rekao je da je ta kompanija obezbedila novogodišnje poklone za 5.000 mališana od čega je oko 2.700 u sistemu socijalne zaštite.

„Uz podršku Ministarstva za rad i socijalna pitanja u toku današnjeg dana podelićemo oko 5.000 novogodišnjih paketića, od čega 2.700 paketića za decu koja se nalaze u 22 dečje institucije širom Srbije“, rekao je Brać.

On je dodao da su tom akcijom obuhvaćeni mališani iz domova za nezbrinutu decu, štićenici prihvatilišta, domova za decu ometenu u razvoju, ali i nekoliko regionalnih klinika.

Akcija podele novogodišnjih paketića te kompanije ne završava se danas, već će biti nastavljena tako što će biti podeljeno još oko 2.000 paketića mališanima koji se nalaze u hraniteljskim porodicama.