Srbija otvara prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU

Vesti 14. dec 201508:05 > 13:54
Tanjug/Nemanja Jovanović

Srbija danas, gotovo dve godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora sa EU, otvara dva od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Na Međuvladinoj konferenciji večeras u Briselu biće otvorena poglavlja 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom i 32 o finansijskoj kontroli, a dve strane, Srbija i EU, razmeniće pregovaračke pozicije.

Na sastanku učestvuju delegacija Srbije – premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka za ervopske integracije Jadranka Joskimović, predstavnici Evropske komisije – šef diplomatije Luksemburga, predsedavajućeg EU Žan Aselborn, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han, kao i predstavnici 28 zemalja članica.

Evropski komesar Johanes Han rekao je da otvaranjem poglavlja o pridruživanju Evropskoj uniji Srbija postaje stabilnija, više deo EU i privlačnija za strane investicije. Dodao da je prilikom prošlonedeljnog boravka u Beogradu i premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da su za otvaranje poglavlja u pregovorim zaintresovane strane kompanije i investitori poput Koreje.

Kako je agenciji Beta rečeno u izvorima EU, Komitet stalnih predstavnika, ambasadora članica EU u potpunosti je usaglasio polazišta za poglavlja 32 i 35 koja će biti otvorena.

Procedura pregovora za Srbiju najsličnija je onoj koja se primenjuje za Crnu Goru, budući da je za ove dve zemlje uvedeno pravilo da se poglavlja 23 i 24, o pravosuđu, bezbednosti i ljudskim pravima otvaraju među prvima, zatvaraju među poslednjima i da eventualni zastoj u ta dva poglavlja može uticati na celokupan tok pregovora.

Srbija, međutim, ima dodatnu specifičnost, a to je poglavlje 35 u kojem se prati normalizacija odnosa sa Prištinom i koje će za Srbiju imati isti značaj kao i poglavlja 23 i 24 Ta poglavlja bi, kako se očekuje i u Briselu i u Beogradu, trebalo da budu otvorena u prvoj polovini 2016.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić izjavili su uoči otvaranja prvih poglavlja da je srpska strana „apsolutno spremna“ i da želi da završi pregovore do kraja 2019.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su u fazi skrininga bili saglasni da su srpske vlasti dobro pripremljene i da je srpska državna uprava sposobna da iznese teret dugih i zahtevnih pregovora.

Dužinu pregovora teško je, međutim, predvideti jer zavisi od spremnosti same zemlje, usklađenosti sa EU, brzine ispunjavanja postavljenih uslova za otvaranje ili zatvaranje poglavlja, ali i od eventualnih bilateralnih sporenja sa nekom članicom EU koja može da blokira tok pregovora pošto o svakom novom koraku odlučuju sve članice.

Iz Brisela izveštava Đorđe Nasković: