Diplomatski pasoši za patrijarha, vladike, muftije, biskupe

Vesti 14. dec 201509:45 > 09:48
Tanjug/Jaroslav Pap

Poglavari verskih zajednica u Srbiji moći će da putuju po povlašćenom tretmanu jer će uz sebe, po odluci ministra spoljnih poslova imati diplomatske pasoše.

Kako pišu Novosti, diplomatski pasoš već je dodeljen patrijarhu Iriniju, episkopu slavonskom Jovanu Ćulibrku, muftiji Mevludu Dudiću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji a u proceduri je izdavanje pasoša reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije Ademu Zilkiću i drugim vladikama, biskupima i muftijama.

U Patrijaršiji u Beogradu nisu hteli da komentarišu pojedinačne odluke o dodeli pasoša ali je Novostima nezvanično rečeno da je to u sklopu dobre saradnje sa državom.

Reis-ul-ulema Zilkić kaže da očekuje da se u MSP uskoro završi procedura oko izdavanja diplomatskog pasoša. “Na ovoj putnoj ispravi nisam insistirao iako često putujem i pasoš menjam na dve godine jer ga brzo popunim pačatima. Koliko znam diplomatska isprava ne donosi nikakve specijalen pogodnosti, eventualno brži prelazak granice”.

Po zakonu pravo na diplomatski pasoš imaju predsednik Srbije, članovi Vlade, predstavnici najviših sudskih instanci, načelnik Generalštaba, guverner NBS. Takođe, ministar ima diskreciono pravo da vanredno odobri izdavanje diplomatskih pasoša zaslužnim gražanima