Opet suzavac u Skupštini Kosova

Vesti 14. dec 201510:26 > 14:45
Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Skupština Kosova je započela plenarnu sednicu u pomoćnoj sali, nakon što je ranije danas u glavnoj sali ponovo bačen suzavac.

Zasedanju koje je počelo nakon nekoliko sati pauze, kako navodi Koha.net, prisustvuje i nekoliko poslanika opozicije.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je zamolio poslanike opozicije da ne bacaju suzavac jer je, kako je rekao, sala jako mala.

Suzavac su, ranije danas, ponovo aktivirali pripadnici Samoopredeljenja Glauk Konjufca i Palj Ljekaj, koji je, kako javlja Koha.net, i uhapšen.

Nakon toga i poslanica Samoopredeljenja Aida Derguti aktivirala je suzavac na sednici Predsedništva Skupštine Kosova, izjavio je agenciji Beta zamenik predsednika Skupštine Kosova Slobodan Petrović.

Petrović je rekao da je pre toga na sednici odlučeno da se 21 opozicionom poslaniku zabrani prisustvo današnjoj sednici Skupštine Kosova koja treba uskoro da bude nastavljena, dok će šestorica poslanika opozicije moći da prate sednicu.

Uhapšen je poslanik Ismailj Kurteši, a Samoopredelejnje kaže da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.

Kurteši je uhapšen po nalogu Osnovnog suda u Prištini i priveden u Osnovni sud u Prištini zbog nepoštovanja kućnog pritvora. Ta mera mu je izrečena zbog izazivanja opšte opasnosti i aktiviranja suzavca u sali Skupštine Kosova.Kurteši je učešćem na manifestaciji koja je održana u subotu u Gnjilanu, gde se obratio okupljenima, prekršio meru koja mu je izrečena.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Očekuje se da Osnovni sud meru kućnog pritvora preinači u meru pritvora.

Među poslanicima Samoopredeljenja u Skupštini su viđeni i Faton Topali i Fisnik Ismailji kojima je ranije takođe određen kućni pritvor.

Opozicija već četiri meseca blokira rad parlamenta aktiviranjem suzavca. Opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opstina o čemu bi ovih dana trebalo da se izjasni Ustavni sud, koji procenjuje ustavnog tog dokumenta.

Ispred zgrade su okupljeni građani koji izvikuju „Zajednica i demarkacija neće proći“

Veliki broj pripadnika policije je u zgradi i dvorištu parlamenta. Pripadnici obezbeđenja su dva sata pred najavljen početak sednice proverili svaki kutak zgrade, kao i poslanike koji su dolazili.

Proteklih meseci opozicione partije Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo remete rad parlamenta aktiviranjem suzavca, a nekoliko njihovih poslanika je u pritvoru, među kojima i osnivač Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Zana Cimili izveštava iz Prištine:

Mustafa i Tači kod Jahjage

Zbog novog haosa u kosovskom parlamentu premijer Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači razgovarali su sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjaga, javio je portal Koha.net.

Sastanak predsednice Kosova Atifete Jahjage sa premijerom Isom Mustafom i njegovim zamenikom Hašimom Tačijem završen je danas bez izjava za javnost.

Sastanak je počeo odmah nakon prekida sednice Skupštine Kosova do kojeg je došlo nakon što su poslanici opozicije Glauk Konjufca i Palj Ljekaj aktivirali suzavac a predsednik parlamenta Kadri Veselji prekinuo sednicu i odredio pauzu.

Prema nepotvrđenim informacijama, učesnici sastanka razgovarali su o situaciji koja je stvorena nakon aktiviranja suzavca.