Kirbi: Srbija ne mora u NATO, ali da razmisli ko su partneri

Vesti 14. dec 201512:13 > 12:17
Tanjug/Marko Đoković

Ambasador SAD u Beogradu, Majkl Kirbi, rekao je na otvaranju Treće beogradske NATO nedelje da Srbija ne mora da se pridruži NATO, ali da treba da razmisli ko su joj partneri i ideali. On je poručio i da srpska ekonomija nije dovoljno jaka da bi sebi mogla da priušti članstvo u toj organizaciji.

Kirbi rekao je da Srbija ne mora da se pridruži NATO ukoliko želi da postane članica Evropske unije, podsetivši na Austriju, Švedsku i Finsku koje nisu članice NATO.

„Postoji jedna zajednička ideja koju EU zastupa, a to je da sve zemlje članice EU imaju jake veze sa zemljama preko okeana. Srbija ne mora da se pridruži NATO, ali treba da razmisli ko su njeni partneri i ideali”“, poručio je Kirbi.

On je istakao da je nivo saradnje između Srbije i NATO u poslednjih nekoliko godina značajno napredovao, ali da brojne ankete pokazuju da javno mnjenje u Srbiji ne podržava članstvo u Alijansi.

„“Srbija nije još spremna da se pridruži NATO“”, smatra Kirbi navodeći da je razllog tome što srpska ekonomija nije dovoljno jaka da bi sebi mogla da priušti to članstvo.

Kirbi je dodao da će SAD kada Srbija bude spremna i članstvo u NATO joj bude ponuđeno, “sa velikim interesovanjem” učestvovati u razgovorima o njenom pridruživanju Alijansi.