Odbor krši ovlašćenja, poslanici SNS "veoma zauzeti"

Vesti 14. dec 201514:47 > 14:52
FoNet/Aleksandar Levajković

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje danas nije imao kvorum za raspravu o razmatranju prigovora na proces odlučivanja o listi kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Na dnevnom redu sednice bilo je razmatranje prigovora na proces odlučivanja o listi kandidata.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović rekla je da ne postoji kvorum za rad, da su joj poslanici iz SNS rekli da su „veoma zauzeti i da ne mogu da prisustvuju sednici“, ali da nisu predložili drugi termin za održavanje sednice.

„Rokovi ističu i po zakonu smo dužni da donosimo relevatne odluke kada je izbor članova REM-a u pitanju. Nastupila je kriza u radu Odbora i nadam se da ćemo uspeti da je prevaziđemo“, rekla je Vesna Marjanović.

Ona je novu sednicu Odbora zakazala za 16. decembar.

Nakon sednice Vesna Marjanović je rekla novinarima da je na prethodnoj sednici Odbora u petak, 11. decembra, grubo prekršen Ustav i Zakon o elektronskim medijima kada je većina poslanika SNS donela odluku o ponavljanju glasanja za članove Saveta REM-a.

Ona je ocenila da je odluka na Odboru 11. decembra doneta na osnovu „samo jednog broja organizacija, jednom vrstom pravnog nasilja“.

„Bez ikakve potrebe, većina poslanika SNS donela je odluku o ponavljanju glasanja koje je uvidom u stenograme bilo regularno. Ja odluku koja je tada doneta neću potpisati. Jutros sam zakazala sednicu kako bi razmotrili i prigovore drugih učesnika, predstavnici SNS se nisu pojavili ni u prvom ni u drugom terminu“, kazala je ona.

Sednica Odbora danas je najpre bila zakazana za 9 sati, a zbog nedostatka kvoruma odložena je za 11.30, kada takođe nije bilo dovoljno poslanika.

„Rokovi teku i mi smo dužni da donesemo odluke na koje nas zakon obavezuje. Ja sam zakazala sednicu za 16. decembar i pozivam poslanike da se odazovu, jer je naša obaveza da razmatramo sve prigovore, imamo uvid u potpunu dokumentaciju i donesemo odluke koje su u skladu sa zakonom“, navela je Vesna Marjanović.

Ovlašćeni predlagači, 21 organizacija koja se bavi slobodom izražavanja i zaštitom prava dece zatražile su 11. decembra da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje poštuje Zakon o elektronskim medijima i usvoji kandidature Milana Antonijevića i Snežane Stojanović Plavšić za članstvo u Savetu REM-a.