Kako je Nenadić izabran za tužioca za organizovani kriminal?

Vesti 23. dec 201518:26 > 19:10
N1

Kako bi ušao u trku za tužioca za organizovani kriminal, advokat Mladen Nenadić i njegove kolege branioci, su zbog nedostatka iskustva u tuženju polagali test.

Drugi advokati test nisu prošli, a Nenadić se sa maksimalnim brojem poena izjednačio sa dosadašnjim tužiocem Miljkom Radisavljevićem.

Međutim, profesorka prava Vesna Vodinelić Rakić smatra da ima ozbiljnih indicija da polaganje testa nije regularno, jer je Nenadić gotovo istovremeno polagao i lakši test za tužioca Višeg Javnog tužilaštva u Čačku koji je jedva prošao sa osvojenih 30 od minimalnih 26 poena.

“To je za mene jedna neuobičajena pojava da neko ko dobije teže pitanje bude uspešniji nego kad dobije lakše pitanje. To je moguće u teoriji, ali ne u životu”, kaže ona.

Zbog sumnje da se zakon krši upravo ovakvim načinom testiranja jedna od advokatica je i odustala od kandidature. Da bi sistem trebalo promeniti kažu i u Udruženju tužilaca. “Nisam siguran ni da je baš u skladu sa Ustavom, a čini mi se da su na neki način diskriminisani oni kandidati koji treba da pišu test i da treba na neki drugi način uvesti objektivna merila za kandidate”, navodi Radovan Lazić.

U Advokatskoj komori kažu da će Nenadić, s obzirom da je do sada nekoliko klijenata branio upravo pred Specijalnim sudu, morati da nastavi da čuva tajne optuženih iako će ubuduće sedeti s druge strane sudnice.

“Advokati ga inače poznaju kao odgovornog i savesnog i kao stručnog u predmetima u kojima je učestvovao kao advokat”, kaže Dragoljub Đorđević a na pitanje da li je Nenadić učestvovao u štrajku advokata odgovara potvrdno: “Da, sve vreme je tokom protesta bio na liniji advokature”.

Ipak, isti vladajuća većina protiv koje je Nenadić bio jer je izglasala Zakon o javnom beležništvu, sada je gotovo jednoglasno odlučila da advokat Mladen Nenadić postane novi tužilac za organizovani kriminal.