Babić: Još nismo dobili odluku o Gašiću

Vesti 24. dec 201511:30 > 11:38
N1

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da još nije dobila odluku Odbora Agencije o slučaju ministra odbrane Bratislava Gašića, koji se tereti za sukob interesa.

Gašić se žalio na odluku Agencije da je bio u sukobu interesa, kada je kao gradonačelnik Kruševca potpisao ugovore sa kompanijama povezanim sa članovima njegove porodice. Tatjana Babić je rekla da Agencija, kao prvostepeni organ, nije dobila odluku Odbora sa jučerašnje sednice na kojoj je odlučivano o žalbi ministra Gašića, niti ima informaciju da je doneta odluka o izricanju mere upozorenja. 

„Stav povodom ovog pitanja obrazložen je u odluci kojom je Gašiću izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, koja je inače najstroža mera koja se može izreći funkcioneru za kojeg se utvrdi da je povredio zakon“, kazala je Tatjana Babić. 

Ona je precizirala da je ta ranije izrečena mera praktično pandan preporuci za razrešenje. 

Agencija je krajem septembra utvrdila da je ministar odbrane bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik Kruševca, zaključio ugovore s firmama u vlasništvu svoje supruge i sina. Posle te odluke, Gašić je uložio žalbu Odboru Agencije, kao drugostepenom organu. Gašićeva žalba dostavljena je Odboru 12. oktobra. 

Predsednik odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da je Odbor kao drugostepeni organ odlučivanja u postupku izrekao meru upozorenja ministru Gašiću, kako bi obratio pažnju i pridržavao se pravila kada je reč o sukobu interesa. 

„Nije se desilo ništa specifično“, kazao je Stojiljković i dodao da su u Kruševcu i pre Gašića sredstva dodeljivana bez javnog kokursa i da su na taj način finansirani svi mediji.

Stojiljković je kazao da je Gašić trebalo da se obrati Agenciji za borbu protiv korupcije i upita je za stav pre odluke o dodeli sredstava televizijama čiji su suvlasnici članovi njegove porodice, supruga i sin.

„Morao je da poštuje pravila igre“, kazao je Stojiljković i dodao da se sudbina ministra Gašića, ipak, ne rešava u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije, već „na drugom mestu“.