DRI: Svako treće javno preduzeće nije smanjilo zarade

Vesti 24. dec 201514:30 > 14:32
Medija centar Beograd

Državna revizorska institucija objavila je da su najveće nepravilnosti utvrđene kod lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova, kao i da svako treće javno preduzeća nije smanjilo zarade u skladu sa zakonom.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je na konferenciji za novinare da su revizijom budžeta i finansijskih izveštaja za 2014. godinu kod 42 budžetska korisnika utvrđene nepravilnosti u oblasti pripreme i donošenja budžeta i finansijskog plana u ukupnom iznosu od 586,5 miliona dinara.

On je istakao da su revizijom obuhvaćene i javne nabavke u iznosu od 52 milijarde dinara i da su utvrđene nepravilnosti u vrednosti od 14,5 milijardi dinara, što je 27,9 odsto.

Državna revizorska institucija je ove godine subjektima revizije dala ukupno 1.686 preporuka, radi otklanjanja nepravilnosti i unapređenja usklađenosti poslovanja sa zakonima i propisima. Do sada je podneto 83 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, jedna prijava za privredni prestup i 12 krivičnih prijava.

DRI je u toku godine podnela i tri informacije nadležnim tužilaštvima.

Sretenović je rekao da je revizijom obuhvaćen Završni račun budžeta Srbije, 14 direktnih i pet indirektnih korisnika budžeta, 108 korisnika sredstava budžeta lokalnih vlasti, četiri organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, devet korisnika sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kontrolisani su i finansijski izveštaji 27 javnih preduzeća, Narodne banke Srbije, dva ostala korisnika javnih sredstava i tri političke partije (Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke).