Kirbi: Normalizacija za SAD znači – Kosovo u UN

Vesti 25. dec 201500:59 > 01:05
FoNet/Nenad Đorđević

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

„Ne tražžimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prišštine. ŠŠta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definišše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN“, rekao je Kirbi za „Večernje novosti“, odgovarajući na pitanje da li će priznavanje nezavisnosti KiM biti krunski uslov za članstvo Srbije u Uniji. 

Kirbi, koji krajem januara završšava mandat u Beogradu, za „Novosti“ poručuje da je u poslednje četiri godine Srbija napredovala, ekonomski i politički, i u dijalogu sa Kosovom, odnosima sa susedima. 

Na konstataciju lista da pojedini srpski zvaničnici poručuju da je članstvo Kosova u UN neprihvatljiv uslov, Kirbi je podsetio da Zapadna Nemačka nikad nije priznala Istočnu Nemačku, a ona je bila u UN.

Na pitanje hoće li zahtev da Prišština dobije stolicu na Ist Riveru biti deo pravno obavezujućeg sporazuma koji EU zahteva na kraju procesa normalizacije, Kirbi je odgovorio da SAD samo asistiraju u tom procesu koji vodi EU, i u ovoj fazi ni na čemu ne insistiraju.

„SAD su priznale Kosovo, ali to je pitanje za EU, gde pet držžava to nije učinilo. Pravno obavezujući sporazum je jedan u nizu papira koji Beograd i Prišština potpisuju. To ste već činili, u aprilu 2013, avgustu 2015. godine“.

„Rusija vam je dala 0 dinara nepovratnih donacija“

Upitan hoće li bliski odnosi Srbije sa Rusijom biti velika prepreka na putu ka EU i hoće li jačati pritisci na Beograd da uvede sankcije Moskvi, američki ambasador je rekao da se nada da će se pre toga stvoriti uslovi da sankcije budu ukinute.

„Možžete imati odnose sa Rusijom, ali treba razumeti njihovu prirodu. Ljudi ovde misle da je Rusija, a ne EU, najvažžniji ekonomski partner Srbije. Prema podacima vašših institucija, a koje je objavljivala vašša šštampa, od Rusije ste dobili nula dinara nepovratnih donacija. Mi smo vam dali milijardu dolara donacija, a niko ne kažže da ste od nas dobili bilo ššta osim bombi. Treba sagledati realnost, a ne žživeti u mitovima“, istakao je Kirbi.