Sinod SPC protiv ukidanja veronauke, kritike za Verbića

Vesti 25. dec 201515:28 > 15:39
N1info

Sinod Srpske pravoslavne crkve protestovao je zbog inicijative da se u pojedinim razredima osnovnih i srednjih škola ukine veronauka i uputio oštre kritike na račun ministra obrazovanja Srđana Verbića zbog tog predloga.

U saopštenju Sinoda navodi se da je SPC sa zaprepašćenjem primio predlog ministra Verbića da se verska nastava ukine u osam razreda osnovne i srednje škole.

„Očigledno je da gospodin Verbić ne uzima u obzir osnovno značenje reči ministar – onaj koji služi narodu – jer ne mari za činjenicu da se 95 odsto građana Srbije u slobodnoj demokratskoj proceduri izjasnilo kao vernici. Verska nastava je, kao važan deo opšteg obrazovno-vaspitnog procesa, vraćena upravo onima od kojih je nasilno bila oduzeta, a to su grašani Srbije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je povratak verske nastave pre 15 godina, za vreme vlade Zorana Đinđića, „označio i vraćanje ljudskih prava i građanskih sloboda, prihvatanje obaveze države da poštuje međunarodne norme i konvencije koje je ratifikovala, raskid sa ideološkim nasleđem komunizma u prosveti, pa, sledstveno, i u kulturi i umetnosti“.

„Kako izgleda, gospodin Verbić ne mari ni za stav većine svojih kolega ministara, ni za mišljenje prvog ministra, a ni za pozitivne zakone koji regulišu ovu oblast“, navodi se u saopštenju i dodaje da ministar, kao i „njegovi ideološki prethodnici od pre 15 godina, ističe isključivo ideološke razloge i motive za ukidanje verske nastave“. 

Sinod SPC je dodao da bi Verbić veliku štetu naneo i da je predložio ukidanje građanskog vaspitanja, jer se učenici koji pohađaju nastavu tog predmeta uče primenjivanju humanih vrednosti, ljudske solidarnosti i poštovanju ljudskih prava i sloboda. 

„Veronauka i ovaj alternativni predmet se razlikuju po terminologiji, ali su po sadržaju srodni i komplementarni“, navodi se u saopštenju. Sinod je naveo da su „ideološki roditelji“ ministra Verbića, nekadašnji pomoćnici ministra prosvete Srbijanka Turajlić i Vigor Majić, podneli ostavke kada im je tadašnji premijer Zoran Đinđić saopštio da će veronauka biti uvedena u škole. 

„Dakle, i gospodin Verbić je zakasnio. Građani Srbije se neće odreći stečenih ljudskih prava i sloboda. Posle ovog ličnog predloga, koji je zapravo otvoreni poziv na ideološku segregaciju većine građana Srbije, možda bi trebalo da se ugleda na svoje ideološke roditelje. Pritom ne bi bio potpuni gubitnik jer bi njegovo ministrovanje ostalo upamćeno bar po ovoj epizodi i bar za izvesno vreme“, naveo je Sinod SPC.