Vučić i Davutoglu dogovorili srpsko-turski savet

Vesti 28. dec 201512:35 > 12:37
Izvor: Tanjug/Srđan Ilić

Srbija i Turska osnovaće Savet koji će voditi dvojica premijera, a čiji će cilj biti napredak obe zemlje, rekao je Aleksandar Vučić posle sastanka sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom, koji je stigao u dvodnevnu posetu Srbiji.

„Osnovaćemo savet na najvišem nivou, koji će da vode dvojica premijera, iz oblasti u kojima imamo najveću i najupečatljiviju saradnju. Vodiće ih ministri iz tih oblasti, a gotovo stalno ćemo da se stastajemo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Turska ima takvo telo sa Bugarskom i Grčkom.

„Imaće i sa Srbijom, jer mislimo da možemo mnogo toga da zajednički napravimo i uradimo“, rekao je Vučcić.

Prema njegovim rečima, turske kompanije su „osetile dobrodošlicu u Srbiji“, a očekuje da razmena Srbije i Turske u 2017. godini premaši milijardu dolara.

„Turske kompanije su osetile dobrodošlicu u Srbiju i moja poruka turskim investotirima će većeras na poslovnom forumu biti da će Srbija da ponudi najbolje uslove“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Srbija spremna da ponudi bolje uslove za poslovanje nego bilo koja druga zemlja.

„Sve što neka druga zemlja ponudi, Srbija će za jedan dolar ili u nekom drugom smislu ponuditi sebe kao bolje mesto za investiranje. Spremni smo za konkurenciju, spremni smo za takmičenje u kojem očekujemo da pobeđujemo“, dodao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom i predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem. Trojni sastank biće održana u Vili Bokeljka, a posle toga je planiran odlazak za Novi Pazar.

Davutoglu: Aranžman sa Srbijom će nam biti čast

Premijer Turske Ahmet Davutogli rekao je da između Srbije i Turske postoje veoma važni istorijski odnosi i da je važno da se dobri bilateralni odnosi dve zemlje još više poprave. On je poručio da će turskoj vladi biti čast da sa Srbijom napravi aranžman koji već ima sa Bugarskom i Grčkom, o Savetu na najvišem nivou.

„Na nivou vlada vodićemo razgovore i sastanke u narednom periodu iz različitih oblasti i u vezi s tim očekujem Vučićevu posetu našoj zemlji. Važno je da se bilateralni odnosi dve zemlje još više poboljšaju“, istakao je Davutoglu.

On je rekao da Srbija nudi dobre mogućnosti investitorima, i dodao da je u posetu došao sa 130 poslovnih ljudi iz Turske, „iako je bilo veoma teško da se organizuje ovakav susret na kraju godine“.

Davutoglu je podsetio da je u Srbiju dolazio već deset puta, ali da mu je ovo prva poseta kao premijera i istakao da, bez obzira na geografsku udaljenost, ne postoje granice između suseda.

Potpisana tri dokumenta

Predstavnici Srbije i Turske potpisali su danas u Beogradu i tri dokumenta koji će omogućiti unapređenje saradnje u obrazovanju, zdravstvu i drugim oblastima.

Predsednk turske Agencije za razvoj Serdar Ćan i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević potpisali su Memoradnum o razvoju u oblasti obrazovanja i naučnog napretka.

Predstavnici vlade Srbije i Turske potpisali su takođe ugovor o donaciji 160.000 doza poliovakcine.

Taj dokument su potpisali ministri zdravlja Zlatibor Lončar i Mehmet Mujazinoglu.

Potpisan je i Memorandum o restauraciji Ramske tvrđave. Taj dokument su potpisali potpredsednici dve vlade, Rasim Ljajić i Jelčan Aktogan.

Davutoglu je ispred palate Srbija dočekan uz najviše državne i vojne počasti, intoniranje himni i Gardu Vojske Srbije.

Kako je planirano, Davutoglu će tokom dvodnevne posete se sastati sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a zatim učestovati na sprsko-turskom poslovnom forumu, na kojem će biti predstavljene mogućnosti za investiranje turskih kompanija u Srbiji.

Na forumu će biti predstavljeni potencijali, mehanizmi i projekti za moguće investicije turskih kompanija u Srbiji, kao i uspešno realizovane investicije Halkbanke u našoj zemlji Srbiji.

Tanjug/Srđan Ilić

Davutoglu je uoči posete Srbiji izjavio je da njegova zemlja ohrabruje i da će nastaviti da ohrabruje turske firme da više investiraju u Srbiji, dodajući da je za to potreban i dodatan napor Beograda i Ankare.

„Kao turski premijer uveravam vas da, sa razvojem pravnog sistema koji je kompatibilan sa slobodnom i kompetitivnom tržišnom privredom, ohrabrujemo i nastavićemo da ohrabrujemo naše firme da više investiraju u Srbiji. Međutim, naše firme koje su često i deo multinacionalnih partnerstava investiraće samo ako postoji povoljna, efikasna i fer klima za investiranje“.

Posetu prati Jovana Štetin: