Babić: Krivične prijave protiv 15 funkcionera

Vesti 08. jan 201607:50 > 07:53
N1

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da je u 2015. godini to telo podnelo 15 krivičnih prijava zbog sumnje da su funkcioneri krili imovinu ili davali lažne podatke, što je kako je navela, više u odnosu na 2014. godinu.

Babić je za Večernje novosti navela i da je Agencija podnela drugim organima 19 izveštaja zbog sumnje da su funkcioneri izvršili krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti.

„Prijave su uglavnom podnosili građani koje pogađa neodgovornost onih koji su dužni da funkcije obavljaju u javnom interesu. A bilo je i prijava između političkih protivnika. Oni koji su ranije dobili odluke Agencije o povredi zakona ukazivali su da zakon krše njihovi politički rivali“, kazala je Babić.

Prema njenim rečima, do 29. decembra podneta su četiri optužna predloga tužilaštva, u tri slučaja je odloženo gonjenje a u ostalim se prikupljaju dokazi.

„U vezi sa sukobom interesa, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer najveći broj odluka prekršajnih sudova dobijamo pred istek roka zastarelosti. Nismo zadovoljni ni visinom kazni jer je polovina ispod zakonskog minimuma“, navela je direktorka Agencije.

Ona je dodala da je sa Ministarstvom pravde „u najvećoj meri“ postignuta saglasnost u vezi s nacrtom zakona kojim će biti povećana ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije.