Crnobrnja: Izazovi Poglavlje 35, ali i održati pažnju EU

Vesti 11. jan 201610:11 > 10:27
N1

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja ocenio je za da je Poglavlje 35 u pregovorima sa EU najteže za realizaciju, navodeći da je mali broj zemalja imao to poglavlje na način na koji ga Srbija ima.

Crnornja, koji je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, istakao je gostujući u Dnevniku RTS da će biti izazov i za Evropsku uniju da održi paritet i da utiče na to da se situacija u Prištini smiri.

Prema njegovim rečima, drugi veliki izazov za Srbiju je da zadrži dovoljan nivo pažnje Evropske unije, koja je u teškoj situacijii suočava se sa krupnim problemima.

Zbog toga, kako kaže, ne možemo da računamo na onu vrstu zainteresovanosti EU za proširenje koju su imale neke druge zemlje.

„Ali ne idemo u EU zbog njih nego zbog nas, sve što uradimo je boljitak za naše društvo“, poručio je Crnobrnja.

On je istakao i važnost poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i ljudskim pravima i ukazao da su i u slučajevima drugih zemalja ta poglavlja otvarana među prvima i zatvarana među poslednjima.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro ako bismo u narednih 12 meseci uspeli da otvorimo još tri ili četiri poglavlja.

Crnobrnja je poručio da će komplikovano biti i poglavlje o životnoj sredini, ne toliko u političkom smislu koliko u finansijskom.