Major Helena i Slaven Došlo gej ikone godine

Vesti 13. jan 201612:43 > 12:45
N1 info

Portal GayEcho proglasio je majora u penziji Helenu Vuković i glumca Slavena Došlo za gej ikone, a reditelja Juga Radivojevića za najvećeg homofoba 2015, saopštio je danas Gej lezbejski info centar.

Neslavnu titulu najvećeg homofoba Radivojević je poneo zbog, kako je navedeno, homofobične cenzure mjuzikla „Mamma mia!“ Pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej momenti.

Helena Vuković i Slaven Došlo priznanje gej ikone zaslužili su svojim doprinosom unapređenja položaja LGBT populacije u Srbiji.

„Prošlu 2015. godinu možemo proglasiti trans godinom zbog povećanja vidljivosti trans populacije i problema sa kojima se suočava, naročito kada su u pitanju njihova neregulisana lična dokumenta. Najviše napora na poboljšanju položaja trans populacije svakako je dala trans aktivistkinja Helena Vuković“, navodi se u saopštenju.

 Vuković je jedna od organizatorki prvog trans festivala „Transfrontal“ održanog u maju i prvog „Ponosa trans osoba“ koji je organizovan 20. septembra u Beogradu prošle godine.

Kako je navedno u saopštenju, „GayEcho“ ima potrebu i da ispravi nepravdu kada je gospođa Vuković ostala bez nagrade „Duga“ koja je, uprkos većine glasova žirija, dodeljena ministarki bez portfelja zaduženoj za evropske integracije Jadranki Joksimović.

Prošle godine u srpske bioskope ušao je domaći film „Pored mene“ reditelja Stevana Filipovića – prvi domaći film koji prikazuje gej poljubac između dva muškarca, srednjoškolca. Sam reditelj je izjavio da je bilo problematično naći mladog glumca koji nema problem da glumi homoseksualca.

Taj mladi glumac je Slaven Došlo koji glumi Lazara, gej srednjoškolca koga su drugovi brutalno maltretirali, te je promenio školu i počeo da trenira boks kako bi se odbranio.

„Uzimajući u obzir da mnogi mladi glumci nisu hteli da glume homoseksualca u filmu ‘Pored mene’ i homofobičnu cenzuru mjuzikla ‘Mamma mia!’ moramo da iznesemo naše razočarenje i zabrinutost za srpsku kulturnu scenu koja bi trebalo da bude progresivna, a ne konzervativna kao što jeste“, zaključuje se u saopštenju.