Crnobrnja: Izbori će usporiti pregovore sa EU

Vesti 19. jan 201614:07 > 14:09
N1

Vanredni parlamentarni izbori će usporiti pregovore o pristupanju EU, ocenio je danas predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja i istakao da je premijer Aleksandar Vučić imao dovoljno jak mandat i bez njihovog raspisivanja.

„Odluka da se ide na prevremene izbore uticaće i na proces našeg pridruživanja EU u vremenskom smislu, jer je sasvim sigurno da neće moći da se održi tempo pregovora kakav bi bio da tih izbora nema. Međutim, taj gubitak se meri mesecima, a naš ceo pregovarački postupak godinama, tako da neko može da kaže da to nije bitno“, rekao je Crnobrnja za EurAktiv.

Na pitanje da li će izbori doneti i promene u pregovaračkim strukturama, rekao je da se u „ozbiljnim državama“ glavni pregovarač i glavni akteri u samom timu koji pregovara ne menjaju, nezavisno od izbora.

„Tako je bilo u Poljskoj, tako je bilo u Češkoj, a sada da li smo mi ozbiljna država, to je pitanje“, rekao je Crnobrnja.

On je ocenio da je glavni razlog koji je naveo premijera da pozove na izbore bio da učvrsti sopstveni mandat i poziciju na domaćoj političkoj sceni kako bi se smanjio otpor reformama koje još nisu sprovedene i kako bi se one lakše sprovele.

„Ja lično tu imam malu rezervu, odnosno nije mi jasno zbog čega se sa ovako jakim mandatom kakav je do sada imao nije moglo ući u neke rezove kao što su gašenje ekonomskih invalida ili privatizacija onoga što treba da se privatizuje. On misli da će time dobiti dodatni mandat i neka je sa srećom“, naveo je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Prema mišljenju Crnobrnje, odluka o izborima neće u velikoj meri uticati na investicije.

„Kada se pominju izbori, investitori se pitaju zašto i misle da stvari nisu onako stabilne kao što se prikazuju. Sigurno je da ima delimično i tog efekta, ali ne verujem da je odlučujući i da će na bitan način umanjiti nivo investicija. One će i dalje ostati ispod nivoa koji očekujemo, ali neće dramatično pasti“, rekao je Mihailo Crnobrnja.