Kirbi: Javna uprava je kičma države i treba joj reforma

Vesti 26. jan 201620:30 > 20:32
FoNet/Nenad Đorđević

Ambasador SAD u Srbiji Makl Kirbi ocenio je u razgovoru sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički da je javna uprava kičma države, bez koje svi drugi procesi ne mogu da funkcionišu.

Na sastanku Udovički, Kirbija i direktorke misije USAID za Srbiju Aze El-Abd zaključeno je da je „reforma javne uprave neophodna Srbiji“, saopštilo je Ministarstvo.

Udovički je rekla da je veći problem u strukturi zaposlenih i organizovanju posla, nego što je broj zaposlenih.

„Moramo promeniti način na koji radimo, način na koji vodimo posao i osiguramo da svako odgovara za svoj posao – to je jedini put da obezbedimo bolju upravu našim građanima“, rekla je Udovički.

Ona je zahvalila Kirbiju na podršci reformi javne uprave, a posebno kroz saradnju sa Misijom USAID, koja se najviše ogledala u pripremi Zakona o inspekcijskom nadzoru i primeni tog zakona, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da inspekcije moraju da deluju preventivno, a ne represivno, kao što je to bio slučaj, i samim tim, fokus prebace na one koji zaista ne poštuju zakon, a da se više sarađuje sa onima koji posluju kako treba.

Kirbi, kome ističe diplomatski mandat u Srbiji, istakao je da Srbiji želi dobro i da je reforma javne uprave ono što joj naročito treba. On je ocenio da je od izuzetnog značaja što je Srbija opredeljena za članstvo u EU ida će to dodatno pomoći da se stvori stabilan i uređen sistem, saopštilo je Ministarstvo državne uprave.