Novi Zakon o policiji posvađao sindikate

Vesti 28. jan 201619:03 > 19:06
N1

Nezavisni policijski sindikat Srbije tvrdi da novi Zakon o policiji vodi politizaciji MUP-a, dok su dva reprezentativna stala su u odbranu zakona. U MUP-u, s druge strane, tvrde da trpe pritiske, a sve, kako kažu, u cilju predizborne kampanje.

Iz Skupštine Srbije je, kako tvrde u Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije (NPSS), pre dva dana izašao najgori zakon, opasan po bezbednost i države i građana – Zakon o policiji. Zakon je, prema rečima Miloš Jelenković iz NPSS-a, policiju stavio pod kontrolu političara.

“Što znači, svaki direktor koji ne budu lojalan partiji, biće smenjen s tog mesta. Crno, crnije, da ne može crnje da nam bude”, tvrdi Jelenković.

Idu i dalje od kritika samog zakona, predsednik NPSS-a Momčilo Vidojević optužuje ministra policije Nebojšu Stefanovića da je konstantnim pretnjama o otkazima i pričom da u policiji rade kriminalci, uticao da se porodice zaposlenih u MUP-u rasture, osiromaše, ali i bukvalno obezglave.

“Jer te njegove izjave koje govori u javnosti, a koje su 90 odsto neistine, dovode do toga da pojedini policajci stave sebi prst na čelo sa leve strane, a sa desne cev od pištolja”, kaže Vidojević.

To je još jedan u nizu pokušaja obmane javnosti, odgovara resorni ministar Nebojša Stefanović i prilaže računicu kao dokaz.

“Strašna je tragedija kada se i jedan policajac ubije, ali moram da naglasim da je, nažalost, prošle godine sebi život oduzelo šest kolega, a godinu dana pre toga pet. To je daleko manje nego ranijih godina kada su cifre bile dvocifrene, kao 2006, 2007. ili 2011, kada je samoubistvo izvršilo po 14 policajaca”, podseća Stefanović.

Kritike Zakona o policiji, kritike ministra lično, državnna sekretarka MUP-a Jana Ljubičić vidi kao pritisak kome, tvrdi, neće podleći.

„Prethodnih dana utrkuju se političke stranke na ivici cenzusa, pojedinci iz bivšeg režima, ali i neki nereprezentativni sindikati u zloupotrebi policije zarad predizborne kampanje. Želim da naglasim da su im pokušaji jalovi, jer se poverenje u MUP svakodnevno povećava”, poručuje Ljubičić.

U reprezentativnom, brojčano petostruko jačem policijskom sindikatu tvrde da oni koji imaju samo 4.000 članova ne mogu da govore u ime većine srpskih policajaca. Zakon o policiji ima mana, ali je suštinski dobar, smatra Srećko Mitrić iz Nezavisnog sindikata policije.

“Suštinski, policijski službenik će biti zaštićen, pre svega, materijalno, jer će biti plaćeno ono što se nikad nije plaćalo, a to je prekovremeni rad. Mi imamo pravne zamerke, ali nećemo da se petljamo u rad izvršne vlasti”, kaže Mitrić.

Kredibilitet sindikata koji kritikuje zakon ne dovode u pitanje samo konkurentski sindikati, već i informacija koju su preneli pojedini mediji da je protiv predsednika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije podneta krivična prijava i to zbog nasilja nad bivšom suprugom. “Neću uopšte da demantujem, to nije istina, čoveče, pitajte nju slobodno”, odgovara Vidojević.