Aleksin zakon predviđa suspendovanje nasilnika iz škole

Vesti 01. feb 201609:50 > 09:55
N1

Nacrt “Aleksinog zakona” koji bi trebalo da spreči vršnjačko nasilje, predviđa mogućnost da nasilnik bude suspendovan iz škole do 30 dana a da mu se u međuvremenu pruži stručna pomoć kao i oduzimanje licence i otkaz za nastavnike i stručna lica koja ne prepoznaju nasilje u školi.

Vladimir Jovanović je jedan od osnivača i pokretača neformalne grupe građana „Dva minuta tišine“ koja je juče u Beogradu i Novom Sadu organizivala protest “Hoću Aleksin zakon”. Gostujući u Novom danu on je istakao da im je cilj da ovakvim skupovima skrenu pažnju svim građanima i političarima na problem vršnjačkog nasilja.

Cilj je da se podigne svest da vršnjačko nasilje mora da se zaustavi jer je sve više žrtava, kaže on i ističe da je nacrt Aleksinog zakona poslat svim nadležnim institucijama. Ipak, smatra da su građani Srbije poprilično “ubijeni” i da im treba dosta vremena da se pokrenu.

“Društvo u Srbiji ima velikih problema sa detektovanjem pravih problema, okrećemo se lako trivijalnim. I u vrtićima se dešava vršnjačko nasilje koje se deklariše kao ‘dečja igra’. Skloni smo da zažmurimo na velike probleme”, naglašava Jovanović.

Na pitanje da li ih je neko od političara kontaktirao nakon što su im poslali nacrt zakona on odgovara negativno i dodaje da oni čak i ne žele da ih bilo ko kontaktira. “Poslali smo predlog pa neka ga usvoje. Nama ne treba demagogija već rešenje koje će zaštiti ostalu decu”.

“Vršnjačko nasilje je rezultat roditelja, sistema i društva u kojem živimo”, ocenjuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, Nacrt zakona koji je napisala profesorka Dragana Ćorić predviđa kazneno vaspitnu meru da se nasilnik isključi iz škole od 5 do 30 dana a da, za to vreme, sa njim rade stručne službe. Druga mera je potpisivanje ugovora o ponašanja gde sa đakom, njegovim roditeljima, nastavnicima i direktorom škole.

Dodaje da postoji i mera za nesavesne nastavnike ili članove stručnih službi koje treba da prepoznaju vršnjačko nasilje a to ne čine. Kazna za njih je oduzimanje licence i uklanjanje iz škole.

Na pitanje šta ga je podstaklo da se aktivira on ističe da neće da gleda rijalitije već da želi nešto da promeni u zemlji kako bi njegovo dete živelo bezbedno i normalno i najavljajuje da će biti aktivan i organizovati akcije dok se ne reše svi problemi u Srbiji.