Odluka o razrešenju Gašića u petak

Vesti 04. feb 201613:58 > 14:03
REUTERS/Marko Đurica

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće u petak predlog za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašiča, saopšteno je iz parlamenta.

U saopštenju se navodi da je predsednica Skupštine Maja Gojković za sutra sazvala treće vanredno zasedanje u ovoj godini, na zahtev Vlade Srbije.

Sednica će početi u 12.00 u Domu Narodnu skupštine.

Premijer Aleksandar Vučić je 30. januara potpisao zahtev za razrešenje Gašića i uputio parlamentu pismo sa zahtevom da vanredno zasedanje bude održano 5. februara. Vučić je tog dana ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja dužnost ministra odbrane do izbora novog. Prema Poslovniku o radu parlamenta, predlog za razrešenje premijer podnosi predsednici Skupštine u pisanom obliku i ima pravo da ga obrazloži.

Gašiću će mandat prestati ukoliko predlog za njegovo razrešenje podrži većina, odnosno najmanje 126 poslanika u Skupštini Srbije.

Prema Zakonu o vladi, ukoliko parlament smeni Gašića, premijer treba da u roku od 15 dana, od dana prestanka mandata, predloži parlamentu novog ministra. Novi ministar izabran je većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Gašić je 6. decembra prošle godine u Trsteniku novinarki B92 Zlatiji Labović uputio seksističku poruku, rekavši joj da „voli novinarke koje lako kleknu“, dok je ona klečala prilikom uzimanja izjave, kako ne bi smetala kamermanima.

Uvreda je izazvala brojne kritike novinarskih udruženja i javnosti, a Vučić je najavio da će Gašić otići iz ministarstva. Premijer je u protekla skoro dva meseca više puta ponovio da je njegova odluka da Gašić neće više biti ministar neopoziva, ali da nema odgovarajućeg kandidata.