Kako su poslanici građanima održali čas (ne)pristojnosti

Vesti 06. feb 201618:24 > 19:11
Tanjug/Marko Đoković

Sednica parlamenta održana u petak ostaće upamćena u istoriji kao prva na kojoj je jedan ministar razrešen dužnosti zbog javno izgovorene reči. Međutim, ona će ostati upamćena i po tome šta su sve poslanici i vlasti i opozicije javno izgovorili, tvrdeći da su građanima Srbije održali čas iz političke pristojnosti.

Društvo je pristojno onoliko koliko su pristojni oni koji u ime tog društva odlučuju, rekao je premijer, na sad već istorijskoj sednici, citirajući Teodora Ruzvelta.

Evo lekcija iz pristojnosti koje su građani Srbije mogli da nauče od „profesora i nastavnika“ u srpskom parlamentu:

Nataša Vučković, DS: „Govorim o pristojnosti, kolege iz vladajuće većine…“

Marija Obradović, SNS: „To govori neko kome je šef Pajtić koji otima hendikepiranoj deci“.

Marijan Rističević, SNS: „Vukašin (Obradović) u Vranje nema laganje, 100 kila Vukašin, 200 kila laž“.

Dragan Šutanovac, DS: „Nas Marijan Rističević uči kulturi, a Maja (Gojković) poštenju“.

Zoran Babić, SNS; „Već je uvredio i povredio predsednicu Skupštine upoređujući je, znate već s kim“.

Maja Gojković, predsednica Skupštine: „O bože, da li ću ja ovde dobiti batine na kraju“.

Neukusniju izjavu od one da poslanici Srbije drže čas pristojnosti građanima novinar Teofil Pančić, kaže, dugo nije čuo. Ipak, nije iznenađen. Juče smo, kaže, gledali predstavu u kojoj su akteri, po mentalitetu, ostali isti, samo se više ne zovu radikali.

To je pre svega ta ista demagogija i klasičan metod da se, ako vi ili neko od vaših nešto skrivi, onda pokušate da to nešto zabašurite i nađete krivca na neko drugoj strani“, kaže Teofil Pančić, novinar Vremena.

Novinarka Gordana Suša izveštavala je skoro 20 godina iz skupštine. U to vreme, akteri su, kaže, bili uljuđeniji i obrazovaniji, ličnih napada nije bilo. Jučerašnja sednica ju je, kaže, jako zabrinula:

Jer suština parlamenta jeste pluralizam, a ne monolitizam, a mene je monolitnost tog parlamenta više podsetila na sednice Centralnog komiteta. I to na onu Osmu sednicu o kojoj javnost puno zna, u kojoj se partijska vrhuška sa vođom obračunava sa malom, nepodobnom frakcijom“.

Jučerašnju sednicu opisuje kao vašar i teatar, na kojoj je zlupotrebljena čak i priča o pristojnosti.

Teodor Ruzvelt, presednik SAD-a spočetka XX veka, citiran na početku, rekao je i ovo: Najviše se laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji.