Mali: Od petka radi svih 40 punktova Narodne kuhinje

Vesti 11. feb 201616:38 > 19:03
N1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će se od sutra hrana deliti na svih 40 punktova Narodne kuhinje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će se od sutra hrana deliti na svih 40 punktova Narodne kuhinje.

On je, na konferenciji za novinare u Skupštini grada, kazao da su obroke obezbedile društveno odgovorne komanije.

Mali je kazao da je socijalno ugroženim Beograđanima podeljen novac za hranu (po 5.040 dinara), a da obroke na punktovima nisu dobijali jer javna nabavka za Narodne kuhinje nije završena, a da se „s tim stvarima nikada ne zna do kada će trajati“.

Gradonačelnik je ranije danas rekao da je rešenje prema kome će socijalno ugroženi dobijati novčanu naknadu (po 168 dinara dnevno) umesto obroka samo privremena mera, do okončanja postupka javne nabavke za pripremu obroka, za koji očekuje da će biti brzo završen.

Na pitanje N1 ko je odgovoran zašto tender nije sproveden na vreme, gradonačelnik kaže. “Tender jeste sproveden na vreme samo je procedura javne nabavke takva da ne znate nikada kada će se tender završiti”.

On je pojasnio da se pojavilo četiri ponuđača za javnu nabavku i da se procedura neplanirano odužila.

Mali je kazao da će kompanije obezbeđivati hranu za korisnike Narodne kuhinje, sve dok se ne završe javne nabavke.

Gradonačelnik Beograda kazao je da Narodne kuhinje neće biti zatvorene i istakao da su takve tvrdnje „notorna laž“.

„Niko ni planirao, niti pomenuo tako nešto“, kazao je Mali i dodao da „dok je on gradonačelnik, niko neće ostati gladan, a naročito ne socijalno ugroženi“.

Mali je kazao da je socijalno ugroženima podeljena mesečna naknada za hranu, ali da oni dobijaju i novčanu socijalnu pomoć na državnom nivou, a da je deci omogućeno besplatno školovanje i boravak u vrtićima.

Upitan da li je 5.040 dinara mesečno dovoljno za hranu, Mali je kazao: „Nikada nije dovoljno“.

Prema procenama Sekretarijata za socijalnu zaštitu, u Beogradu ima oko 10.600 korisnika Narodne kuhinje.

Korisnici pomoći: Može li Mali da se hrani s 5.000 dinara mesečno?

Korisnica Narodne kuhinje Milica Đorđević kaže za N1: “Kad bismo se mi digli socijalci pitali bismo ih i tog Sinišu Malog i tog Vulina što se uštogljava sa odelima jel može on da živi sa 5.000 što 5000 košta njegov doručak”.

Korisnici kažu da su dodatno i poniženi zbog toga što je spisak sa njihovim ličnim podacima bio okačen na zidu rakovičkog Cenra za Socijalni rad i traže kažnjavanje odgovrnih za to.

“Pa vi mene da stavite na zid, pa šta sam vam ja, šta sam ja da stavite prvo redni broj bod kojim uzimam hranu, pa broj rešenja – ovaj broj, to je sve bilo tamo, zašto, zašto, ko sam ja da ti mene staviš na cigleni zid”, kaže Milica.

Spiskovi sa zida i vrata Narodne kuhinje danas su uklonjeni. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je u saopštenju za medije rekao da je pokrenuo postupak nadzora u Gradskom centru za socijalni rad grada Beograda zbog objavljivanja spiskovi korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama.