Tači ne želi da komentariše navode nigerijskog lekara

Vesti 11. feb 201619:03 > 19:07
REUTERS/Fabrizio Bensch

U Prištini ne žele da komentarišu navode nigerijskog lekara Filipa Ndžemanzija, koji je izjavio da je Hašim Tači sa Rohasom Okoročom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Još od otvaranja slučaja 2008, na aferu u vezi sa trgovinom organima se na Kosovu gleda sa skepsom i odbijanjem. Euleks je u međuvremenu osudio pet osoba zbog učešća u ilegalnoj trgovini i transpalantaciji organa, a među njima je i turski lekar Jusuf Sonmez koji je, kako je to navedeno u presudi, obavljao operacije u Prištinskoj klinici Medicus. O novim informacijama, u Prištini se danas ne govori.

Prištinski mediji prenose vest u kojoj se tvrdi da je ministar spoljnih poslova Hašim Tači bio umešan u trgovinu organima zajedno sa jednim lokalnim guvernerom iz Nigerije, ali joj ne pridaju značaj.

Citirajući beogradske medije, jedan deo prištinskih medija tvrdi da najnovijom aferom želi da se otvori nova istraga na Kosovu slična onoj koju je vodio Dik Marti.

U kancelariji šefa diplomatije Kosova ne žele da komentarišu zahtev iz Tužilaštva Srbije da se tvrdnje nigerijskog lekara istraže. Za N1 su rekli samo da su te tvrdnje sasvim ignorisali.

Od lokalnih zvaničnika o ovojtemi se izjasnio samo lider Srpske liste Slavko Simić koji je rekao da se radi o tvrdnjama koje nisu nepoznate Prištini.

Podsetimo, Nigerija je, prema tvrdnjama nekadašnjeg potpredsednika vlade Kosova Beždeta Pecolija, priznala nezavisnost Kosova, ali je to priznanje postalo diskutabilno jer verbalna nota o priznanju Kosova do danas nije stigla u Prištinu.

Iz Prištine izveštava Zana Cimili: