Desnica: Vučić legao kao mesar, a ustao kao vegetarijanac

Vesti 15. feb 201618:03 > 18:04
N1

Uoči izbora, ne samo levo, nego i desno grupišu se partije i organizacije koje će tako ujedinjene pokušati da se izbore za mesto u parlamentu. Pored saveza DSS-a i Dveri i radikala, kojima istraživanja predviđaju prelazak cenzusa, na desnom polu formira se nova koalicija - "Rodoljubi".

Među „rodoljubima“ zatičemo jedno dobro poznato lice, nekada najvernijeg, sada bivšeg radikala Dragana Todorovića i jedno proslavljeno, lice dramskog pisca Siniše Kovačevića. Spojio ih je osećaj da država, kako kažu, tone sve dublje i želja da to zaustave. Za to je, kažu, uslov svih uslova: srušiti vlast Aleksandra Vučića koga još zovu i knez Potemkin.

“Mi smo ovde doživeli jedan neverovatan politički paradoks, da su mesari, u političkom smislu, legavši kao mesari ujutru ustali kao vegetarijanci i sad nas ubeđuju da je jako dobro da svi budemo vegetarijanci”, rekao je lider Srpskog otadžbinskog fronta Kovačević.

Predsedik Istočne alternative Dragan Todorović smatra da je Srbija izložena “celoj dozi” Vučića. “I lek se propisuje, neki jednom, neki dva puta, neki pre i posle jela, ali nikada cela doza odjedanput jer bi mogla da ubije. E mi ovde imamo celu dozu odjedanput – 24 sata Vučić na svm medijima! Prosto neverovatno, to nikada nije bilo”, ocenjuje on.

„Rodoljubi“ poručuju „Evropa ima alternativu“, a to je savez sa Rusijom koji podrazumeva prekid evrointegracija, ali i saradnje sa NATO-om. Za većinu ovoga zalaže se i DSS, ali ne za sve, pre svega nisu za savez sa Rusijom, već za veće oslajanje na nju. Na izborima, prema rečima predsednice stranke Sande Rašković Ivić, računaju na „građanina razočaranog“.

“Poslova je sve manje, stranci koji dolaze su retki, a i ti strani investitori dobijaju izuzetne povlastice koje naši ljudi ne dobijaju, tako da se Srbija sve više pretvara u jedan kolonijalni posed i zato se nama biračko telo vraća”, smatra Rašković Iviž-

To potvrđuju i istraživanja, DSS sa Dverima prelazi cenzus, radikali su još uvek na granici, objašnjava Srđan Bogosavljević iz Ipsos stratedžik marketinga.

“Ukupan zbir desnice na prošlim izborima je bio svega 11 odsto, oni sad sigurno idu preko toga. Potencijal koji lako mogu da ostvare je 15 odsto, a da li će ga ostvariti zavisiće od tih udruživanja, od kontra akcija, da li će biti predmet kampanja drugih partija, ili ne, to ćemo videti”, kaže Bogosavljević.

Istraživanja IPSOS-a pokazuju i da što je više Šešelja u medijima – to je popularnost radikala veća, no njihovoj popularnosti, zanimljivo, najviše doprinosi Haški sud.