Šire se kapaciteti za smeštaj migranata u Preševu

Vesti 16. feb 201619:56 > 20:11
N1

U Privremenom centru za registraciju i prihvat migranata u Preševu, otvorena su još dva porodična paviljona koja pružaju smeštaj za oko 350 ljudi, dečiji kutak za majke sa decom i nova medicinska ambulanta.

Koliko će ljudi ovde spavati i koliko dugo, sada zavisi i od toga da li će neke zemlje zatvoriti granice. Ministar unutrašnjih poslova kaže da prate naročito odluke država koje na izbegličkoj ruti dolaze posle Srbije.

 „To je pristup koga će se Srbija držati, a žice i zidovi na granici, za sada nisu opcija koja se razmatra“, tvrdi Stefanović.

Samo otvorene granice garantuju poštovanje međunarodnog prava.

„Želimo da izrazimo zahvalnost Srbiji. Ona je granice uvek držala otvorene, a posebno treba da naglasimo humanost i efikasnost u prihvatu izbeglica i migranata“, ističe Frančeska Boneli, kordinatorka UNHCR-a.

A da li će se politika Srbije menjati? Stefanović kaže da će uvek biti usaglašena sa politikom EU.

Migracije je sada usporio štrajk u Grčkoj, a u Preševu se u prihvatne centre ulaže i gradi kao da će proces migracija teći neometano. Samo Novreška do sada je pomogla sa tri miliona evra, i još toliko u različitoj humanitarnoj pomoći.

„Ovaj prihvatni centar postao je mesto gde izbeglice ne samo što mogu da dobiju ono što im je potrebno, već im se pruža ljudskost i poštovanaje“, kaže Arte Sanes Bjornstad, ambasador Norveške.

U Preševu se radovi nastavljaju. Sada ovde može da prenoći 500 izbeglica, a kapaciteti se šire, tako da bi taj broj trebalo da bude tri puta veći.