Vulin: Napadači na Rašu Popova trpeli porodično nasilje

Vesti 21. nov 201414:48 > 14:57
TANJUG/Tanja Valić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je danas da su dvojica dečaka koja su napala dečjeg pisca Rašu Popova trpela porodično nasilje i da se krivica za njihov izgred ne sme prebacivati na Centar za socijalni rad (CZSR).

Vulin je kazao da su dvojica maloletnika, od oko 11 godina, koji su pre mesec dana napala Popova, smeštani u preko 20 ustanova iz kojih su bežala.

On je kazao da ih je majka napustila, i da se pouzdano ne zna koliko oni imaju godina, a da ih je, prema podacima CZSR-a otac primoravao na prosjačenje i fizički zlostavljao.

POVEZANE VESTI:

 „Ova dva nesretna dečaka su stravičan izuzetak, ali zbog tog izuzetka nećemo menjati zakon i zatvarati decu od 10 godina. Jedino što možemo kada ih policija uhvati je da ih predamo Centru koji traži hraniteljsku porodicu ili usvojenje, a to je teško“, kazao je Vulin.

On je kazao da je CZSR uradio sve prema pravilu, ali da su ova deca „rođena i odrasla u patologiji“ i dodao da će nastaviti saradnju sa CZSR-om, pokušati da ih smeste i zadrže u institucije otvorenog tipa i da će kontaktirati nevladine organizacije.

Direktor UNICEF-a za Srbiju Mišel Sen Lo kazao je da je pratio pisanje medija o ovom slučaju i da su pojedini mediji tvrdili da je Popov pretučen skoro na smrt, a dok je sam Popov tvrdio da je drugačije.

On je kazao da su ovakvi slučajevi retkost, odnosno da čine jedan do dva odsto, a da se dešavaju i u mnogo razvijenijim zemljama, kakve su Kanada i SAD.

UNICEF je saopštio da osuđuje svaki vid nasilja, pa i nasilje koje počine maloletnici, ali da se krivica ne sme „svaljivati“ samo na njih već da društvo mora da preuzme odgovornost za ovu decu i da se potrudi da se ovakve stvari što manje dešavaju.