Hašim Tači novi predsednik Kosova

Vesti 26. feb 201617:35 > 22:10
AFP

Hašim Tači izabran je za predsednika Kosova, uz podršku srpskih poslanika. "Radiću za red i zakon", kazao Tači.

Tači je dobio 71 glas dok je 10 glasačkih listića bilo nevažeće.

On je izabran u trećem krugu glasanja u kome je bila potrebna prosta većina ili 61 glas za izbor predsednika Kosova. Prethodno u prvom i drugom krugu glasanja nije osvojio neophodnu dvotrećinsku većinu.

Jedini Tačijev protivkandidat bio je Rafet Rama, takođe iz DPK.

U prvom krugu Tači je dobio 50 glasova poslanika, Rama je dobio četiri, a 27 glasova bilo je nevažeće. U drugom krugu, takođe, nije bilo dovoljno glasova. Za Tačija je glasalo 64 poslanika, a Rama je osvojio dva glasa.

Danas izabrani predsednik Kosova Hašim Tači u obraćanju poslanicima i građanima Kosova zahvalio je na izboru na tu odgovornu funkciju i dodao da će uvek raditi u službi zemlje, svih građana, poštujući ustav i zakone Kosova.

„Biću u službi svih gradjana, bez obzira na etničku pripadnost, kako bismo izgradili novo Kosovo, evropsko Kosovo. Radiću jos jače kako bi Kosovo postalo član NATO i EU, takodje kako bismo ojačali naše izuzetno dobre odnose sa SAD-om“, rekao je Tači.

Opozicija najavila nastavak protesta

Opozicija je odmah nakon izbora održala konferenciju za novinare i ocenila da se Kosovo od danas nalazi u još dubljoj krizi. Takođe, saopšteno je da će otpor sadašnjoj vlasti na Kosovu biti još jači i da će datum narednog protesta biti naknadno saopšten.

Tokom dana poslanici opozicije bacali su suzavac u sali parlamenta a pristalice opozicije, koje protestuju ispred, gađali su zgradu Molotovljevim koktelima.