Godišnjica zločina u Štrpcima

Vesti 27. feb 201608:30 > 08:32
N1 info

Danas se navršavaju 23 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na železničkoj stanici u tom mestu iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina.

Za zločin u Štrpcima pravnosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora), a do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

Žrtve zločina su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženi. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je u martu 2015. godine optužnicu protiv pet osoba ali sud je do danas nije potvrdio, već ju je nekoliko puta vraćao Tužilaštvu na dopunu.

U Beogradu i Prijepolju danas će biti obeležena godišnjica od tog zločina, i to u Beogradu uličnom akcijom Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava i Žena u crnom.

U zgradi Skupštine opštine Prijepolje biće organizovan prijem za članove porodica ubijenih putnika sa teritorije te opštine, a kod Spomenika devetorici otetih i likvidiranih Bošjaka komemoracija na kojoj će govoriti predsednik opštine Emir Hašimbegović.

U Domu kulture Islamska zajednica u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica organizovaće komemorativnu akademiju „Štrpci bez mezarja“.