Omerović: Neophodno privesti odgovorne za zločin u Štrpcima

Vesti 27. feb 201613:45 > 13:49
N1

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je danas da je neophodno da slučaj Štrpci bude rešen i da svi koji su učestvovali u tom organizovanom zločinu budu privedeni pravdi.

„Srbija i svi njeni organi su dužni, pre svega, prema žrtvama, njihovim porodicama ali i prema svima koji su organizovali, pomagali i učestvovali u izvršenju ovog zločina da konačno dovedemo do kraja slučaj Štrpci”, naveo je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenoj N1 povodom obeležavanja 23. godišnjice od zločina u Štrpcima..

Omerović navodi i da je u sudskim procesima dokazano da su tadašnji državni organi bili uključeni u organizovanje, logistiku i saučestvovanje u zločinu prema sopstvenim državljanima.

“Moramo učiniti sve da se konačno i neko od visoko pozicioniranih pripadnika vojske i policije izvede pred sud”, istakao je on napominjući da se sve zna I da svi znaju kako je došlo do do otmice a posle i do ubistva nevinih državljana Srbije.

“Porodicama žrtava u Štrpcima ali i onima iz Sjeverina mora se osigurati status civilnih žrtava rata. Ako to nismo u stanju kao društvo i država da uradimo i to prema sopstvenim građanima, kako će nam neko verovati kada tražimo pravdu za stradale građane drugih drzava“, istakao je Meho Omerović.