U Prijepolju obeležena godišnjica zločina u Štrpcima

Vesti 27. feb 201616:53 > 20:09
N1

U Prijepolju je obeleženo 23 godine od otmice i ubistva 19 putnika iz voza u stanici Štrpci.

Obeležavanje godišnjice ovog zločina počelo je tradicionalnim prijemom članova porodica devet otetih i ubijenih putnika, kojima je uručena skromna finansijska pomoć iz lokalnog budžeta. 

U razgovoru sa predstavnicima lokalne vlasti članovi porodica su ponovili ogorčenje, kako bezumnim zločinom, tako i neefikasnošću države da se otkriju i procesuiraju nalogodavci i izvršioci otmice lojalnih građana Srbije i Crne Gore i njihovog svirepog ubistva. 

Kraj spomenika, koji je pre nekoliko godina podignut na obali Lima u centralnom delu Prijepolja, članovima porodica, građanima i predstavnicima lokalne samouprave obratio se predsednik opštine Emir Hašimbegović.

„Zajednička nam je nada svih ovih godina da će istina izaći na svetlost dana, da će se ubrzati proces pronalažernja svih krivaca i njihovo procesuiranje i da će, paralelno sa tim, koristeći uobičajene međunarodne mehanizme, država našim sugrađanima i svim otetim i ubijenim tokom ratnih događaja u našem okruženju, priznati status žrtava rata kako bi njihove porodice i njihovi najbliži ostvarili prava po zakonima civilizovanog sveta“, rekao je Hašimbegović. 

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji i Bošnjačke kulturne zajednice u isto vreme održana je i, takođe tradicionalna, komemorativna akademija „Štrpci bez mezarja“. 

Građanima se u sali Doma kulture, obratio glavni muftija IZuS Muamer Zukorlić koji je istakao da je odsustvo predstavnika državne vlasti Srbije sa obeležavanja godišnjice zločina u Štrpcima loš znak za sve građane Srbije, ne samo za Bošnjake. 

„Mi smo danas ovde da potvrdimo da nećemo dopustiti da se svetlo ugasi i da zavlada tama čiji je jedan od proizvoda i zločin u Štrpcima. Uporno ćemo nastaviti da tražimo istinu jer je to misija čoveka stvorenog da uvodi red na zemlji i da se bori protiv nereda. Suštinska osuda zločina je javno distanciranje od tog zločina ali, na ; žalost, posle ovoliko vremena mi i dalje nemamo javno distanciranje ni od ovog zločina“, rekao je Zukorlić. 

Na današnji dan naoružane osobe odvele su iz voza koji je putovao na relaciji Beograd – Bar 19 putnika, 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, pošto su legitimisanjem prethodno utvrdili njihovu nacionalnu pripadnost. Posle mučenja u selu Prelovo u okolini Višegrada, nešto kasnije su ubijeni i njihovi leševi su bačeni u Drinu. Za zločin u Štrpcima do sada je, pred Višim sudom u Bijelom Polju, pravosnažno osuđen jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, a pronađeni su posmrtni ostatci četiri žrtve.