Prosvetari i Vlada bez rešenja, dogovor čeka novu vlast

Vesti 04. mar 201616:39 > 19:53
N1

Vlada i sindikati prosvete ponovo se nisu dogovorili. Sastanak prosvetara sa premijerom, koji je posle odlaganja zakazan baš u danu kada su raspisani izbori, završen je tako što će cela priča biti odložena, odnosno sačekaće novu Vladu.

Došli su na sastanak u Vladi s idejom da bi, zbog izbora, možda mogli da dobiju ono što im je odavno obećano, otišli su sa saznanjem da će, baš zbog izbora, još biti na čekanju. Zato je jedan sindikat prosvete svoje saopštenje posle sastanka počeo sa „Čekajući novu Vladu“, dok u drugom kažu da se nadaju da neće čekati Godoa.

„Svelo se sve na to da naš zahtev da bude korigovan koeficijent, četiri posto u aprilu i u oktobru, da će možda to biti korigovano, ali pod uslovom da BDP poraste i da budžet bude solventan“, objašnjava predsednik Sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović.

Iako su im u Vladi rekli da se pre ispunjenja tih uslova i pre formiranja nove vlade, o zahtevima prosvetara neće izjašnjavati, sindikati su spremni da sačekaju. Ipak, kažu, nezadovoljstvo je veliko, pa bi, ako najavljeno ne bude ispoštovano, početak naredne školske godine mogao biti doveden u pitanje.

To što bi, kako im je na sastanku predočeno, do jeseni mnoge škole mogle biti uređene i modernizovane, nije ih fasciniralo.

„Iskreno to nije rešenje za nas, jer ako vi uvedete prosjaka u okrečenu i sređenu učionicu u kojoj nemate sređeno štošta, da li mislite da će postojati rezultati“, kaže Živanović.

Šta o svemu misli druga strana u pregovorima danas nije bilo moguće čuti.

U pres službi Ministarstva prosvete rečeno nam je da neće izdavati saopštenje o sastanku sa sindikatima, odnosno da bi to trebalo da uradi Vladina kancelarija za saradnju s medijima, budući da je sastanak održan kod premijera i da je prisustvovalo više ministara. U Vladinoj kancelariji za saradnju s medijima za N1 kažu da su očekivali da to uradi upravo resorno mibistarstvo.

Očekivano ili ne, tek na kraju se nije oglasio niko, pa se stiče utisak da novu Vladu čekamo svi, ne samo sindikati prosvete.