U poplavama najviše stradalo poljoprivredno zemljište

Vesti 14. mar 201619:50 > 19:56
N1

Uprkos povoljnijim vremenskim prilikama u Srbiji je još uvek na snazi vanredna situacija zbog poplava, koja bi prema rečima minstra Nebojše Stefanovića trebalo da bude ukinuta u utorak.

U Skupštini Srbije danas je održana sednica Odbora za poljoprivredu gde je saopšteno da je više od 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno, dok su štete u stočarstvu znatno manje

Poplave koje su prethodnih dana zahvatile pojedine srpske gradove i opštine, poplavile su domaćinstva i drumove, dok su u nekim mestima saobraćajnice bile prekinute.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da se sada intenziviraju radovi na brani Rzav Svračkovo u Arilju. “Ja sam juče bila na terenu, bila sam i na brani i u Arilju među poljoprivrednicima, i u Lučanima, i svi gore sa kojima sam razgovarala se slažu da je ta brana završena da sigurno ove posledice ne bi bilo, da ne bi bilo ovih polava”, ističe ministarka poljoprivrede.

Pošto brane i nasipi u mnogim mestima još uvek nisu sanirani, posledice poplava ove godine primetne su i na više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta koje je ostalo pod vodom, čija šteta još nije utvrđena.

“U Arilju oko 80 posto poplavljenih površina su bili malinjaci, ali sa dobrog dela tih malinjaka voda je povučena, koliko su oni oštećeni reći će stručna lica. Što se tiče područja Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke banje, poplavljene površine su uglavnom bile pod žitom, oko 40 odsto je pod pšenicom, a oko 50 odsto su bile oranične površine koje su pripremljene za prolećnu setvu”, objašnjava Bogosavljević Bošković.

U prethodnom periodu zbog poplava koje su se dogodile 2014. Srbijavode i Beogradvode izveli sanaciju radova u 82 opštine na šta je utrošeno nešto više od 25 miliona evra. Međutim, direktorka Uprave za vode Nataša Milić kaže da problem rešavanja poplava mora sistemski da se menja.

“Ono što je zadatak u Republičkoj direkciji za Srbijuvode, a to se intezivno radi je revidovanje čitavog sistema odbrana od polava u Republici Srbiji, jer sistem ne može odgovoriti vodama koje nam se pojavljuju u zadnje dve godine”, kaže Milić.

Iako je se voda iz poplavljenih područja polako povlači, u prestonici je još uvek u funkciji mehanizacija za odbranu od polava.

Tokom prethodnih dana zbog povećane količine padavina reka Sava je bila u porastu. Zahvaljujući povoljnijoj vremenskoj situaciji ona se polako vraća u svoje korito tako da je situacija u Beogradu za sada pod kontrolom. Međutim ono što je zbog posledica ovih poplava izašlo iz kontrole, jeste poljoprivredno zemljište koje je u mnogim opštinama pretrpelo najveću štetu.