Nacionalna štedionica: Uspon

Vesti 15. mar 201608:34 > 08:38
Izvor: MorgueFile

Istinomer Amnezija vas vodi u 2002. godinu i prati priču o osnivanju, radu, kontroverzama i na kraju zatvaranju Nacionalne štedionice – banke a.d. Zbog kompleksnosti teme, priča o Nacionalnoj štedionici podeljena je u dve epizode nazvane: "Nacionalna štedionica – uspon" i "Nacionalna štedionica – pad".

U prvoj epizodi pratite ambiciozno otvaranje banke, te kako se u prve dve godine štedionica-banka ambiciozno širila, nudila nove proizvode, otvarala nove ekspoziture i obavljala veoma lukrativne poslove za državu – pre svega isplatu deviznih penzija iz inostranstva i vraćanje tzv. „stare devizne štednje“.

Mada je na početku od strane državnih funkcionera najavljivana čak i kao „večno državna banka“ prvi deo Istinomer Amnezije o Nacionalnoj štedionici donosi i priču o tome kako se vlasnički udeo države u ovoj banci smanjivao gotovo mesečno, pa je sa više od 50 odsto za samo dve godine pao na 26 odsto.

Koja je bila uloga Božidara Đelića, Mlađana Dinkića ili generalnog direktora Nacionalne štedionice Bojana Stanivukovića, ko je sa svega 32 godine odlučivao o sudbinama banaka, pogledajte ove i sledeće nedelje u Istinomer Amneziji.

Kao i uvek naša pažnja je bila usmerena isključivo na medijske izveštaje o ovoj temi.

Više o projektu Istinomer Amnezije pogledajte ovde.