Ivanović: Radnici teško prepoznaju da su eksploatisani

Vesti 21. mar 201608:56 > 08:57
N1

Žene koje su eksploatisane obično potraže pomoć, mnogo je teže muškarcima pošto ne vide sebe kao žrtve, nego samo da su im "prekršena radna prava", kaže Katarina Ivanović, koordinatorka za odnose sa javnošću ASTRE, gostujući u Novom danu na N1.

Ivanović navodi da, kada se govori o žrtvama trgovine ljudima, mora da se uzme u obzir da nisu to samo žrtve seksualne eksploatacije.

„Postoje različiti oblici, recimo radna eksploatacija i tome su prinuđeni muškarci, prunudno prosjačenje, ugovoreni brak“, rekla je Ivanović.

Tanka je nit između radne eksploatacija i novčane prevare, navodi Ivanović.

„Mora da postoji prinuda. To se često dešavalo sa radnicima u Rusiji. Zatvoreni su u gradilištima gde ne mogu da pobegnu, oduzeti su im pasoši, tu postoje elementi trgovine ljudima. Muškarci treba da znaju da prepoznaju kada su eksploatisani i da to prijave“, kaže Ivanović. 

Akcija protiv trgovine ljudima odlučila je da se priključi takmičenju organizacije Global Giving sa ciljem da skupi sredstva za pomoć žrtvama trgovine ljudima. Akcija traje do 25 marta, a Ivanović je pozvala sve ljude da se priključe akciji.