Po čijim merama je "krojen" novi beogradski kiosk?

Vesti 25. mar 201618:39 > 18:42
N1

U Beogradu će svi kiosci ubuduće izgledati isto, i biće u osnovi crne boje. Odluku je potpisao gradonačlnik Beograda Siniša Mali, ali je ona doneta bez javne rasprave i konkursa. Standardizovani kiosci pobuđuju sumnju dela stručne javnosti i opozicije jer se ne zna ko je i na osnovu čega usvojio idejno rešenje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali jutros je na šetalištu “25. maj” kraj Dunava na Dorćolu sadio holandske ruže, iako nije baštovan, ali je isto tako nedavno odlučio kako će izgledati kiosci u Beogradu, a nije ni arhitekta ni dizajner.

“Ja, gospođo, ne mogu ni Čiča Glišu da nacrtam. Postojala je radna grupa grada Beograda, vodio je gradski urbanista, prošlo je sve potrebne komisije”, rekao je Mali koji je potvrdio da je potpisao odluku o standardizaciji kioska. “Ako je po propisu da ja potpišem, onda sam ja potpisao. Potpisujem na desetine dokuenata dnevno, verovatno sam potpisao i taj”, naveo je on.

Bez javne rasprave i javnog konkursa, jedan čovek imao je diskreciono pravo da odluči u ime svih – za odbornika opozicione Demokratske stranke Zorana Alimpića, to je prostor za potencijalnu korupciju.

“Neki proizvođači kioska kao da su unapred znali kakav će tip kioska gradonačelnik da propiše, pa su bili spremni da taj tip kioska i ponude na tržištu, dok neki drugi za to nisu bili spremni”, tvrdi Alimpić.

Da mnogi proizvođači kioska nisu spremni uverio se i vlasnik jednok kioska Slaviša Mihajlović. “Preko interneta sam našao dve-tri firme, zvao, dve firme su mi tražile neki projekat”, kaže on.

I nisu ga imale. Projekat je imala samo firma „Intergrad“ iz Bačkog Dobrog Polja. “Čovek mi je rekao 12.500 evra za kiosk od 10,5 kvadratnih metara, što je stvarno mnogo”, navodi Mihajlović.

Ni sa cenom, ni sa proizvođačima, grad, tvrdi gradonačelnik, nema nikakve veze.

Nabavka jednog novog kioska košta između 10.000 i 12.000 evra. Prema procenama, u centralnim gradskim opštinama ima oko 750 kioska, čija će zamena koštati čak devet miliona evra. Ko će dobiti taj posao? Stotinak firmi, kako to vrdi glavni gradski urbanista ili samo neki?

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da se hipotetički time mogu baviti svi, ali je, kažu, pravo pitanje da li su svima jednake šanse? “Ili je ta prednost za neku firmu koja eventualno radi već slične modele toliko velika da može da joj donese neku vrstu ekstra profita”, pita se Nenadić.

Tek činjenica jeste da se novi kiosk na Cvetnom trgu pojavio samo nekoliko dana pošto je gradonačelnik definisao njegov budući izgled.