Stefanović: Pokazali smo da nasilje nije dozvoljeno

Vesti 27. mar 201621:06 > 21:10
N1

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je policija time što je u roku od tri sata uhapsila napadače na funkcionere Demokratske stranke poslala jasnu poruku da je Srbija ozbiljno organizovana država i da nasilničko ponašanje nije dozvoljeno.

Stefanović je gostujući na TV Pink rekao da je policija reagovala odmah i za osam minuta izašla na lice mesta – na pijacu na Zvezdari, gde su tokom predizborne kampanje napadnuti funkcioneri DS Nataša Vučković, Dragan Šutanovac i Balša Božović.

„Nakon današnjeg incidenta želimo da poručimo da policija nikoga ne štiti i da građani moraju da se osećaju bezbedno. Brzom akcijom poslali smo jasnu poruku da nasilničko ponašnja u Srbiji nije dozvoljeno. Ne želimo da dozvolimo da bilo ko misli da može da napada bilo koga i misli da time može nešto da postigne“, rekao je Stefanović.

On je dodao da je zbog nasilničkog ponašanja četvorici uhapšenih određeno zadržavanje do 48 sati.

Gostujući na B92 ministar je precizirao da su uhapšeni pripadnici navijačkih grupa, a da je samo jedan od njih deklarisani pripadnik jedne stranke i da to potvrđuju njegovi javni statusi na društvenim mrežama.

Upitan da li se policija bavi pozadinom napada, Stefanović je dodao da su napadači, od kojih je jedan prodavac diskova, svaki dan na pijaci.

Ministar je dodao i da je 2008, 2009. i 2012. godine bilo više napada na tada opozicione aktiviste naprednjaka i da nijedan slučaj nije rasvetljen.

Protest policijskog sidnikata je politički

Stefanović je ocenio da današnji porotest sindikata policije nje bio sindikalni, da se taj sidnikat pre može nazvati političkom organizacijom jer se na skupu pojavio i bivši ministar Saša Radulović.

On je podsetio da se to ministarastvo bori za policajce koji žele da rade, a ne one koji žele da se bave politikom u policiji, jer to nije zakonom dozvoljeno.

Prema njegovim rečima, cilj ministarstva je, imajući u vidu rastuću pretnju terorizma u Evropi, da policajce bolje zaštiti.

Ministar je dodao da su ulaganjima u modernizaciju policije obezbeđeni uslovi da građani mirno spavaju.

„Bez obzira što Srbija još nije suočena s direktnim terorističkim pretnjama i izazovima te vrste kao Belgija, moramo da budemo spremni da pružimo odgovor na svaku vrstu izazova. Kao odgovorna država, ne smemo da prepustimo slučaju bilo šta i moramo da opremimo i modernizujemo policiju“, naglasio je Stefanović.