Opština Bač prekršila medijske zakone

Vesti 29. mar 201611:29 > 11:31
N1

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je da je opština Bač i ove godine prekršila medijske zakone prilikom realizacije lokalnog konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja.

„Slučaj Bač je samo još jedan, više nego jasan dokaz da se moraju obezbediti mehanizmi sankcionisanja onih lokalnih samouprava i nadležnih u njima koji krše i praktično javno ismejavaju Zakon o javnom informisanju i medijima i podzakonske akte proizišle iz njega. U protivnom, medijski zakoni ne samo da će ostati mrtvo slovo nego će čak prouzrokovati i kontraefekte“, navela je koalicija u saopštenju.

Oni su upozorili da je izbor komisije u Baču i njen rad bio potpuno netransparentan, a da su za članove komisije izabrane ličnosti potpuno nepoznate stručnoj javnosti, kao i da je najmanje jedan od članova zaposlen u lokalnoj samoupravi.

„Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine reprezentativna medijska i novinarska udruženja, predložila je svoje kandidate za članove komisije u Baču, ali niti jedan od njih nije izabran. Istovremeno, i pored pozivanja na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nismo uspeli da dobijemo informaciju ko su predlagači izabrane ‘stručne komisije'“, dodali su iz koalicije.

Koalicija je podsetila da Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa formiranje nezavisnih komisija za ocenjivanje predloga projekata koje čine nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, a da većinu treba da sačinjavaju predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.

Oni su naveli i da je ta opština i prošle godine kršila medijske zakone, zbog čega je medijska koalicija protestovala.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal pres.