Anastasijević: Obrazloženje sudije Antoanetija skandalozno

Vesti 31. mar 201611:53 > 13:38
N1

Novinar Dejan Anastasijević rekao je povodom presude Vojislavu Šešelju da je i pored skandaloznog toka suđenja Vojislavu Šešelju, najskandaloznije bilo obrazloženje sudije Antoanetija. Kako je rekao, čini mu se kao da je sudija prihvatio Šešeljevu ideju Velike Srbije.

Anastasijević kaže da je Šešelj iz ovog procesa definitivno izašao kao pobednik jer je još i pre završetka procesa uspeo da obesmisli postupak protiv sebe. Ipak, napominje da to ne znači da je pobedio ceo Haški tribunal.

Prema Anastasijevićevom mišljenju, obrazloženje sudije Antoanetija je skandalozno, iako je, kako kaže od početka suđenja pokazivao simpatije prema lideru radikala.

„Meni je bilo najzanimljivije što mi se činilo da je on potpuno usvojio ideologiju Velike Srbije, posebno kada je počeo da govori o Srbima u bivšoj Jugoslaviji, bez obzira koje su veroispovesti. Govoreći o odogovrnosti Hrvata i Bošnjaka za secesiju podstakao je reviziju nekih drugih presuda“, rekao je novinar Vremena.

Anastasijević ukazuje i da je govor sudije Antoanetija „iznenađujuće ideološki“ i tiče se istorijskih okolnosti.

 „Deo optužnice, koji se odnosi na saradnju Šešelja sa Jovicom Stanišićem oko regrutacije i upućivanja dobrovoljaca u rat, je odbačen iako je sam Šešelj više puta govorio da je bio blizak sa Stanišićem i Frenkijem Simatovićem. Sud je taj deo optužnice zanemario, osim u delu kada je rekao da nije mogla da se uspostavi direktna veza“, navodi Anastasijević.

Kao ključni trenutak u toku suđenja Anastasijević vidi kada je sud popustio pred Šešeljevim zahtevima tokom štrajka glađu. On podseća da se to desilo brzo posle smrti Slobodana Miloševića i napominje da se sud uplašio da im u pritvoru ne umre još jedan Srbin.

„Kasno su shvatili da on sam diktira i tempo i atmosferu u sudnici, a to mu je bilo omogućeno ustupcima. Na njegov zahtev zamenjen je tužilac, na njegov zahtev zamenjen je i sudija, a dozvoljena mu je i nadzirana poseta supruge, što je ona zloupotrebila za prenošenje poruka o svedocima. Ali se negde očekivali da će se presudom to nadoknaditi“, kaže Anastasijević.

On napominje da su trojica sudija samo po jednoj tački imali jedinstveno mišljenje, dok se u svim ostalim tačkama neko izdvajao mišljenjem. Kako kaže, izleda da je na kraju kod druga dva člana preovladalo mišljenje da se ova mučna epizoda okonča i skine s vrata.

„Ova oslobađajuća presuda se ne može iskoristiti ni da bi se neko rehabilitovao. Presuda će podstati debatu oko toga šta se dešavalo devedesetih“, objašnjava Antonijević.

Popov: Gorak ukus u ustima

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da oslobađanje Vojislava Šešelja ostavlja „gorak ukus u ustima nenamirene pravde“.

„Ovo je nenamirena pravda za sve žrtve progona na nacionalnoj osnovi i etničkog čišćenja kroz delovanje paravojnih formacija kojima je Šešelj komandovao, a koje su ostavile trajne posledice u Vojvodini i posebno Hrtkovcima, gde je celo selo ispražnjeno delovanjem ‘šešeljevaca'“, rekao je Popov i upitao zašto je Haškom tribunalu trebalo 13 godina da bi odlučio da Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Kako je ocenio, presuda je ogromna nepravda koja je naneta svim žrtvama, jer je toliko očiglednih i vidljivih dokaza bilo, pre svega u oblasti etničkog čišćenja.

„Mogu samo da zamislim kako se sada osećaju žrtve svega onoga što su on i ljudi pod njegovom komandom činili“, rekao je Popov.

Popov dodaje da će presuda doneti i novo varničenje na relaciji Beograd – Zagreb, a da u Zagrebu „sigurno neće biti zadovoljni ovom presudom“.

„Samo će se nastaviti trend loših odnosa, varničenja koja su i ranije postojala u vezi sa Šešeljem, a situacija će se dalje komplikovati umesto da idemo napred“, kazao je Popov.

Nataša Kandić: Presuda teško održiva

N1

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je oslobađajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom iznenađujuća i da teško može da se održi u žalbenom postupku.

„Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivreči nekim sudski utvrđenim činjenicama. Presuda teško da može da se održi jer je izrečeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj“, rekla je Nataša Kandić agenciji Beta.

Ona je rekla da se očekivalo da Šešelj bude oslobođen po osnovu optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, što je sudija Žan Klod Antoneti predlagao još 2011. godine, u svrhu celishodnosti daljeg vođenja postupka.

„Neka obrazloženja (oslobađajuće presude) protiveče zdravom razumu, poput onog da je govor Šešelja u Skupštini Srbije da neće ubijati Hrvate već da će ih spakovati na kamione pa neka oni vide šta će, samo političko mišljenje“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, oslobađajuća presuda Šešelju posledica je i „blagonaklonog odnosa sudije Antonetija“.

Nemanja Stjepanović, istraživač Fonda za humanitaro pravo, rekao je za N1 da je iznanađen presudom Šešelju, kao što je bio iznenađen kada su oslobođeni Ante Gotovina i Mladen Markač, ali i Momčilo Perišić.

„Ono što me je iznenadilo nije oslobađajuća presuda, već kvalifikacija činjenica onoga što se dešavalo u ratu. Imamo zaključak da nije postojao sistemetičan napad na civile u BiH i Hrvatskoj. To je u potpunoj suprotnosti sa ranijim presudama tribunala“, napominje Stjepanović.

Jovo Bakić: Presuda će zaoštriti odnose u regionu

N1

Analitičar Jovo Bakić ocenio je da će oslobađajuća presuda Haškog tribunala zaoštriti odnose u regionu. „Presuda će dodatno zaoštriti već zaoštrene odnose. U Hrvatskoj i BiH se Muslimani i Hrvati ne mogu pomiriti sa takvom presudom, jer su ga (Šešelja) videli kao oličenje svega onoga protiv čega su oni“, rekao je Bakić agenciji Beta.

On je ocenio i da takva presuda može biti dodatni vetar u leđa radikalima, koji je mogu iskoristiti za poboljšanje uspeha na predstojećim parlamentarnim izborima.

Bakić je naveo i da je ceo slučaj pred tribunalom najveća blamaža međunarodnog pravosuđa. „Čovek koji se dobrovoljno predao, bio u pritvoru 12 godina, kome je proces trajao 13 godina i sam se branio, nije otišao ni da čuje presudu, a tokom suđenja se obraćao sudijama ružnim rečima, naposletku je dobio oslobađajuću presudu“, kazao je Bakić.

On je ocenio i da je presuda doneta bez nekog političkog uticaja.

Advokat: Može da traži odštetu, ali još niko nije dobio

Advokat Novak Lukić rekao je Vojislav Šešelj ima pravo da traži odštetu za godine provedene i pritvoru, ali da odštetu još niko nije dobio zbog određenih pravila UN.

Lukić, koji je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina i bio član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid, rekao je da po pravilima UN ne postoji mogućnost da iko snosi naknadu štete za propuste organa UN.

On je naveo da tužilaštvo ima pravo žalbe koju mora da najavi u roku od 30 dana. Predmet zatim ulazi u ingerenciju žalbenog veća i posle toga se daju rokovi za pisanje žalbe i odgovor, što može da traje najmanje godinu i po dana, dodao je Lukić. Prema njegovim rečima, posle toga ništa nije nemoguće, pa može doći i do preinačenja presude, što se pred Tribunalom već dešavalo.

Vukadinović: Presuda neočekivana

N1 info

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju neočekivana, naročito ako se imaju u vidu praksa i dosadašnja iskustva sa tim sudom.

Vukadinović smatra da oslobađajuća presuda nema veze sa samim sudom i „raznim teorijama o zaveri“ koje će se ispredati u Srbiji i u okruženju, već isključivo sa samim procesom Šešelju i sudijom Žan Klod Antoanetijem, za kojeg je ocenio da je od samog početka delovao kao „neobična pojava u haškom sudijskom okruženju“.

On kaže da je Haški tribunal i ranije u svojoj praksi imao i neke presude u kojima su neki optuženi nelogično oslobođeni, a neki nerealno i teško kažnjeni. Veruje da će se tužilaštvo žaliti na oslobađanje Šešelja i da će sud makar deo te žalbe usvojiti, a možda i naložiti ponovno suđenje.