Šešelj: Dvojica sudija su odolela političkim pritiscima

Vesti 31. mar 201612:02 > 12:23
Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sudija su odolela političkim pritiscima, rekao je lider SRS Vojislav Šešelj, na konferenciji za novinare nakon oslobađajuće presude.

Posle tolikih procesa nevino optuženim Srbima, dvojica sudija Žan Klod Antoneti i sudija iz Senegala Madijaje Jang su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska, rekao je. „Odoleli su svim političkim pritiscima i doneli s pravnog akspekta jednu moguću presudu“, naveo je Šešelj.

Izražavam žaljenje što Milan Martić, koji je u zatočeništvu, Tolimir koji je pogubljen, Radovan Karadžić i mnogi drugi nisu imali časne i poštene sudije, rekao je Šešelj.

On je dodao da se njegov stav prema Hagu, kao antisrpskom sudu,  nije „ni za dlaku“ promenio. Znao sam da ću pobediti, raskrinkao sam sve njihove lažne dokaze, naveo je.

Šešelj je rekao da je od kada je otišao u Hag znao da nijedan zločin iz optužnice ne mogu da mu dokažu.

„Posle kad sam završio svoj posao i pobedio, i nije me interesovala posle toga presuda“, naveo je.

Ovo sudsko veće je doprinelo tome da se sa Srbije skine ljaga udruženog zločinačkog poduhvata.

„Da mi je sudilo veće koje je sudilo Karadžiću, dobio bih više od njega“, rekao je na pitanje zašto je izjavljivao da će dobiti drakonsku kaznu. Da mi je sudilo veće koje je sudilo Karadžiću, dobio bih najmanje 70 godina, dodao je.

Citirali su moju izjavu iz sudskog procesa. Ideja velike Srbije je podjednako snažna i bez mene i sa mnom. Ja sam samo sitni delić doprinio svojim ratnim i političkim angažmanom, ideja „velike srbije“ je besmrtna, dodao je.

Republiku Srbiju neću tužiti, rekao je. Dodao je da nije dobio čestitku ni od jednog zvaničnika, ali da je ni ne očekuje.

Ja sam već podneo zahtev da mi se isplati odšteta od 12 miliona evra, to sam podneo 2012, mogao bih da dopunim taj zahtev za možda još dva miliona evra, jer sam za ovo vreme preživeo patnju, rekao je Šešelj na pitanje o naplati zbog godina provedenih u pritvoru.

On je podsetio da najverovatnije sledi žalba, ali da će ukoliko dobije odštetu, jedan deo izdvojiti za SRS, jedan će odvojiti, kako kaže, u humanitarne svrhe, i za važne kulturne institucije u Srbiji i štampanje srpske književnosti do Vuka Stefanovića Karadžića.

„Očekujem da me Kolinda pozove u zvaničnu posetu“

Na pitanje kakve reakcije očekuje u regionu, kaže da ga one ne interesuju. Kako je rekao, ukoliko one budu išle iznad nekog nivoa, ukoliko budu bezobrazni, kaže da će morati da strepe od njegove reakcije, „posebno Hrvati“.

„Vidite kako su prošli kad su krenuli na mene, odmah sam im promenio kadrovsku strukturu, otišao je Ivo Josipović, Milanović… Došla je moja omiljena Kolindica…  Sada očekujem da me Kolinda pozove u zvaničnu posetu, imam neka obećanja da ispunim“, rekao je Šešelj.

On je rekao da je ideja Velike Srbije besmrtna, i u svom maniru govorio o bombardovanju Srbije i progonu Srba iz Hrvatske i BiH.

„Svetska javnost je zaboravila kroz kakve je muke prolazi srpski narod 90-tih. Kad su zapadne sile podržavale sve srpske neprijatelje. Koliko su Hrvati pobili nedužnih Srba u gradovima pod svojom kontrolom. U BiH se vodio krvavi građanski rat u kojem je Zapad stajao na strani naših protivnika. Zapad je bombardovao i Srbiju da bi albanski terorsti preuzeli vlast u pokrajini. To bombardiranje i ranija bombardiranja mi kao narod nikad nećemo zaboraviti. Od nas koji su nas bombardovali ne mogu očekivati da im budemo prijatelji“, dodao je Šešelj.