Donacija Nikolića Institutu za neonatologiju

Vesti 31. mar 201615:25 > 15:28
Tanjug/Oksana Toskić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poklonio je 10.000 dolara nagrade koju je dobio od Fonda jedinstva pravoslavnih država fondaciji svoje supruge, i od tih sredstava kupljen je aparat za veštačko disanje novorođenčadi, koji je danas poklonjen Institutu za neonatologiju.

On je, nakon uručenja donacije, rekao da se trudi da pomogne velikim naporima koje ulažu svi vezani za Fondaciju Dragica Nikolić, čiji moto je: „Da nas bude više“.

“Treba prvo da obezbedimo dovoljno sredstava da možemo mnogo da učinimo, a onda i da pokrenemo mnoge ljude koji bi mogli da odvoje nešto malo od onog viška koji imaju i da doniraju ovakvim i sličnim ustanovama i porodilištima”, istakao je Nikolić.

On je objasnio da to treba da se radi kako više ne bi čitali u novinama da nas je sve manje, „a sedimo kao na kamenu i posmatramo kako se to pretvara u surovu srpsku realnost“.

Dragica Nikolić rekla je da će fondacija na čijem je čelu nastaviti sa projektima kojima pomaže porodilišta i naonatologije širom Srbije, jer je potrebno pomoći tim ustanovama koje svakodnevno spašavaju živote beba.

Pored aparata za disanje prevremeno rođenih beba, Fondacija Dragica Nikolić donirala je Institutu za neonatologiju i infuzionu pumpu, za koju je sredstva od 1.800 evra dala novosadska firma Pro-med.

Direktor Instituta Milica Ranković-Janevski je, ukazujući na važnost dobijenog aparata, naglasila da on danas predstavlja „zlatni standard“ u lečenju, kao i da je dobijeni injektomat za infuziju izuzetno dragocen u neonatologiji.