Bagerima protiv jalovišta, za rudnik Stolice se čeka rešenje

Vesti 31. mar 201617:21 > 17:27
N1

Jedna od najvećih crnih ekoloških tački Srbije je Zajača. Na jalovištu nekadašnje topionice nalazi se oko 600 hiljada tona otpada teških metala. I dok su posle višedecenijskog zagađenja počeli radovi na sanaciji deponije Zajača, rešenje za jalovište nekadašnjeg rudnika Stolice u Kostajniku u vladi i dalje samo najavljuju.

Ako na dvoru žive ljudi plave, u Zajači su oni olovne krvi.  Dobro su poznate priče da je deci bio povećan nivo olova u krvi. Meštanin sela, 86-godišnji Vasilije Vasiljević je ceo radni vek proveo u Topionici olova i ne krije: od nje se zarađivao i novac i prevremena smrt.

N1

„Olovo je olovo! Ono utiče na organizam – jel tako?“, kaže Vasilije Vasiljević, meštanin Zajače.

Do 2013. mediji su brujali o trovanju meštana olovom, a od tada – tvrdi ova baka – to je i za novinare tabu tema.

„Ja što se mene tiče ne plašim se, ali radi dece se plašim! Radi dece, unučadi“, kaže Novka Ilić, meštanka Zajače.

Zbog neupotrebljive česmovače, cisterne su redovni posetilac Zajače.

Danas su došli i stranački aktivisti, a sa njima i državna sekretarka za zaštitu životne sredine. Dala je zeleno svetlo za radove vredne 216 miliona dinara iz budžeta. Bageri bi za godinu dana trebalo da ukrote jalovinu, prekriju folijom i travom – kako bi posle decenija prestalo zagađenje vode i vazduha.

Teški metali sa jalovišta nekadašnjeg rudnika Stolice kod Krupnja i dalje se brčkaju u Koreniti, Jadaru, Drini i Savi. Izbora nema, pa i životinje skoro dve godine zobaju travu natopljenu olovom i arsenom. Meštani u najbližoj okolini deponije otrova su i dalje očajni.

N1

„Pa da ti kažem na njive je naneto, na livade, na ostalo. Ne siti se, ne radi se“, kaže Milojko Jovanović, meštanin Kostajnika.

I ne samo što jalovina praši njive, nego i njuh. Ima dana kada se otrovi osete i u brdu. Kod Milanke i unučića.

 „Mislim, ne može da se diše, djete! Ovo je uzas gde mi živimo!“, kaže Milanka Prokić, meštanka Kostjanika.

A golim okom je jasno da država ovde skoro nije kročila s ciljem da zaustavi trovanje. Pitali smo ponovo – kada će.

„Posebno vas godpodine Santovac da pohvalim jer vi ste upravo vašim radom na terenu skretali pažnju javnosti vezano za ovo. Ovo pitanje što ste mi postavili je isključivo u nadležnosti ministarstva rudarstva“, kaže državna sekretarka Stana Božović.

Očigledno da komunikacija u vladi nije na nivou, jer je tačno to da je jalovište Srolice u nadležnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima – gde su za N1 potvrdili, projekat je gotov, a radovi će početi već u aprilu.

„Prošli put gledam preko televizora treba Kostajnik jalovište da se sredi. Kako pričaju tako stoji i dan danas“, kaže meštanka Milanka Prokić.