Vučić: Štitili smo dostojanstvo građanina Šešelja

Tanjug/AFP

Došla je presuda Vojislavu Šešelju. Od početka je to bio nedvosmisleno politički proces. Ponosan sam što smo štitili zakone, štitili dostojanstvo Republike Srbije, građana i dostojanstvo građanina Šešelja, rekao je premijer Aleksandar Vučić, komentarišući oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju u Hagu.

Sudsko veće Haškog Tribunala oslobodilo je lidera radikala Vojislava Šešelja optužbi po svim tačkama optužnice.

„Nemam animozitet prema njemu, želim njemu i njegovoj porodici sve najbolje, ono sa čim imamo problem je njegova politika i žestoko ćemo se suprotstaviti njegovoj politici, jer mislim da je to politika koja Srbiju gura u prošlost i probleme. To je politika koja bi nas izolovala od svih naroda i ne krijem da ću se toj politici, dok je ove vlade, žestoko suprotstavljati“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je od početka proces protiv Šešelja bio nedvosmisleno politički proces.

„Došlo je do presuda pred Haškim tribunalom, koji sada završava svoju političku, a ne pravnu ulogu koju je imao u prethodnom periodu. Jedan od tri osnovna cilja zbog kojih je ustanovljen je da dođe do pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije, onih koji su izgubili desetine hiljada sinova i kćeri. Nema sumnje da Haški tribunal taj osnovni cilj nije nikako ispunio, on je sve vreme zabijao eksere u kovčeg usnulog Balkana“ rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su mnoge presude „razobličavali Haški tribunal“ i pokazivali da radi kao politički sud, a ne pravna institucija.

„Vlada Srbije po objavljivanje presude Radovanu Karadžiću izašla je sa najodgovornijim odgovornom. Jedinim mogućim, za razliku od mnogih drugih u regionu. Rekli smo da nećemo da ulazimo u sadržaj presude, jer to nije normalno. Izgovorili smo samo jednu rečenicu – da nećemo dozvoliti nikome da ruši Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. Samo 48 sati posle te izjave, koja je bila pomiriteljska, u kojoj nismo pravili dramu u dramatičnoj situaciji, sledili su žestoki napadi na Srbiju i najava nove revizije tužbe. Srbija je odgovorila da smatra da nije u duhu pomirenja, i mi smo sa tom pričom završili, pripravni i spremni da razgovaramo sa Bošnjacima i gledamo u budućnosti“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da smatra da je politika Velike Srbije pogrešna i da nas ona vodi u prošlost.

„Politika velike Srbije nije politika budućnosti, nije politika Vlade Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić, koji je do 2008. godine bio visoki funkcioner SRS i blizak saradnik lidera radikala Vojislava Šešelja, rekao je da se ne plaši tih pitanja, jer mu je savest čista i marljivo radi. 

„Napustio sam stranku… vratio mandat… izašao sa drugačijom politikom na izbore i dobio ih. Mislim da je to najpoštenije. Ali ti su prespavali i ne sećaju se šta je bilo pre osam godina. To samo govori da postoji politika mržnje koja je prisutna ne samo na desnici, nego i na lažnoj levici“, rekao je Vučić.

Šešelj je oslobođen za sve što mu se stavljalo na teret – odgovornost za zločine protiv čovečnosti, progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje, za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Šešelj je rekao da nije prisustvovao izricanju presude, tvrdi da čak nije gledao ni prenos, ali je ubrzo nakon toga u Beogradu održao konferenciju za medije na kojoj je istakao da su dvojica sudija odolela političkim pritiscima.

Profesorka međunarodnog prava i sudija Haškog suda, Flavija Latanci, jedina se u sudskom veću nije složila da Šešelja treba osloboditi po tačkama optužnice koje mu je Tužilaštvo stavilo na teret.

Više o današnjem obraćanju premijera Aleksandra Vučića saznajte od Đorđa Naskovića: