Žene u crnom: Hag besramno pljunuo u lice ideji pravde

Vesti 01. apr 201612:53 > 13:02
N1

Nevladina organizacija Žene u crnom ocenila je danas da presuda Haškog tribunala kojom je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj oslobodjen svih tačaka optužnice za ratne zločine predstavlja skandal bez presedana.

Haški tribunal juče je oslobodio Šešelja optužbi po svim tačkama optužnice.

„Ovom presudom žrtve Šešeljeve zločinačke ideje ‘velike Srbije’ duboko su ponižene“, navele su Žene u crnom.

Ta nevladina organizacija navela je da je veće Haškog tribunala pod predsedavanjem sudije Žan-Kloda Antoanetija ideji pravde i principu kažnjivosti zločina „besramno pljunulo u lice“, a agresivni rat i etničko čišćenje proglasilo legitimnim oblicima ponašanja.

„Samo hitna revizija ove skandalozne presude, u drugostepenom postupku, može ukloniti sramotu nanesenu ideji pravde, kao i dodatni bol, nanesen žrtvama i njihovim porodicama, koje su stradale u pohodima zloglasnih ‘Šešeljevih četnika’, piše u saopštenju.

„Šešelj je iznad zakona“

Žene u crnom pozvale su i vlasti Srbije da počnu da primenjuju zakone jer je Šešelj danas, kao i devedesetih godina, osoba koja je iznad zakona.

„Od njegovog puštanja na slobodu, izvršio je više krivičnih dela, pretnje, fizički napadi, paljenje zastava. Krivična dela je vršio na očigled policije. Zahtevamo od vlasti Republike Srbije, da odmah počnu da primenjuju zakone ove države“, navodi se u saopštenju.