Građani: Korupcija najizraženija u sudstvu i policiji

Vesti 01. apr 201615:19 > 15:24
MUP Srbije

Građani Srbije korupciju vide kao jedan od najvećih problema u radu institucija, a ispod proseka ocenili su primenu zakona i efikasnost lokalnih administracija, rezultat je danas predstavljenog istraživanja koje je sprovedeno u okviru projekta novinske agencije Beta "Lokalni posmatrači".

Istraživanje je sprovela agencija Ninamedia na 1.088 ispitanika od 15. februara do 23. februara 2016. godine. Građani su najrazličitijim oblastima rada lokalnih institucija i državnih institucija u njihovim opštinama davali ocene od jedan do pet, a ocena tri je uzeta kao prosečna.

Istraživanje je pokazalo da među građanima vlada veće nezadovoljstvo radom agencija i službi na lokalnom nego na nacionalnom nivou.

Ispitanici su, u visokom procentu, od 58 odsto do 72 odsto, ocenili da ne postoji diskriminacija osetljivih grupa u radu institucija, ali je četvrtina rekla da misli da su od institucija najviše diskriminisani Romi i LGBT populacija.

Gotovo dve trećine građana reklo je da smatraju da postoji korupcija u državnim ustanovama i to najviše u sudstvu, potom u policiji i zatim u tužilaštvu. Takođe, percepcija je da je korupcija veća među predstavnicima javnih preduzeća nego među predstavnicima lokalne vlasti. Negodovanje zbog korupcije najizraženije je među Beograđanima.

Većina građana je pri stavu da lokalna samouprava ne podstiče razvoj privrede u gradu. Polovina smatra da EU nije učinila ništa za njihov grad, a građani su najmanje zadovoljni procesom privatizacije.

„Građani vide i primećuju samo konkretne stvari i potrebne su im bolje i preciznije informacije o radu lokalnih institucija“, rekla je izvršna direktorka „Ninamedia Research“ Jelena Jojkić predstavljajući rezultate istraživanja.

Šef informativne službe Stalne konferencije gradova i opština Vladimir Jovanović složio se da su građanima potrebne preciznije informacije o radu lokalnih institucija i istakao da opštine svojim aktivnostima treba da se pribiliže građanima.

„Ipak, pomaci se vide, i lokalna administracija mnogo brže i kvalitetnije radi nego pre, na primer 10 godina“, kazao je Jovanović.

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić istakao je važnost informisanja na lokalnom nivou kako bi građani znali koja su njihova prava i mogućnosti, a najavio je da će se dopisnička mreža agencije Beta u tome dodatno angažovati.

Kako je istaknuto na skupu u beogradskom Medija centru posebnu pažnju treba posvetiti primeni standarda i propisa prilikom približavanja Srbije EU, jer će više od 70 odsto tih propisa svoju primenu naći upravo na lokalnom nivou.

Agencija Beta početkom naredne godine predstaviće i novo istraživanje u projektu „Local Watchdogs – Lokalni posmatrači“, koji podržava Evropska unija iz svog Medijskog programa. Novo istraživanje poslužiće da se vidi da li je bilo promena u stavovima građana prema radu radu lokalnih i državnih institucija u njihovim opštinama i gradovima.